Istorijski uspjeh crnogorske selekcije

Sa šest medalja, od kojih dvije zlatne, crnogorski karatisti su ostvarili najbolji rezultat u istoriji nastupa na Mediteranskom prvenstvu
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2014. 11:44h

Crnogorski karatisti su na 23. Mediteranskom prvenstvu u Baru sa osvojenih šest medalja - dvije zlatne i četiri bronzana odličja ostvarili najveći uspjeh od kada učestvuju na tom takmičenju. Zlatne medalje osvojili su kapiten Budućnosti i crnogorske selekcije Almir Cecunjanin u teškoj kategoriji i najtrofejnija naša karatistkinja, Marina Raković u kategoriji do 68 kilograma. Ona je u Baru osvojila i bronzu u ekipi sa njenim klupskim drugaricama iz Omladinca, Draganom Konjević, Jelenom Maksimović i Anom Drašković. I Maksimović i Drašković su se iz Bara vratile sa po dvije medalje, pošto su bile bronzane u pojedinačnim nastupima. Maksimović do 61 kilogram, a Drašković u kategoriji do 50 kilograma. Za potpun uspjeh naše selekcije pobrinuo se Mijat Vojvodić, koji je bronzom spasao čast u disciplini kate.

Povodom velikog uspjeha, Karate savez Crne Gore na čelu sa predsjednikom Draganom Šakotićem, organizovao je konferenciju za novinare kojoj su prisustvovali muški selektor u borbama Dragoljub Fatić, kate selektor Jugoslav Bukilić i sjajni karatisti Raković, Cecunjanin i Vojvodić.

"Naš cilj u drugom dijelu sezone koji je započeo Mediteranskim prvenstvom je uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Bremenu. Zato velikim uspjehom doživljavam pobjedu u Baru, nakon pet mjeseci takmičarske pauze u kojoj sam se pripremala u Omladincu sa trenerom Žarkom Rakovićem. Klubu i Karate savezu sam zahvalna na ovom uspjehu, do kojeg sam došla sa tek 70-tak odsto pripremljenosti, jer mi je plan da na vrhuncu forme nastupim za dva mjeseca u Bremenu. Ipak, dobro sam nastupila i ponosna sam se što se u Baru, u niakda jačooj konkurenciji na Mediteranskim igrama, dva puta slušala himna Crne Gore", kazala je trofejna crnogorska takmičarka, Raković.

A u konkurenciji 182 takmičara najviše su u Baru uspjeha imali reprezentativciui Egipta sa čak 22 osvojene medalje, pa su bili bolji od velesila Francuske, Turske...

"Nakon tri teška meča u četvrtom, finalu, gubio sam sa 2:0 od reprezentativca Egipta. Ipak, uspio sam da preokrenem rezultat i osvojim zlatnu medalju pred svojom publikom u Baru. Protivnici su bili iz samog svjetskog vrha karatea i ponovo ću se sa njima susresti u Bremenu. Zato je ovo takmičenje bila sjajna provjera forme za mene, jer sam se maksimalno pripremao sa sjajnim kondicionim trenerom Aleksandrom-Acom Jelenićem. Žao mi je što muška ekipa u borbama nije bila u punom sastavu, jer bismo imali šta da pokažemo. Nadam se da će ekipa nastupiti u punom sastavu na Svjetskom prvenstvu. Zahvalan sam na pomoći i selektoru Dragoljubu Fatiću", rekao je Cecunjanin.

Za razliku od prethodnog Mediteranskog prvenstva, Mijat Vojvodić je bio sjajan i u konkurenciji rivala od kojih je ranije gubio uspio je da osvoji bronzu u katama.

„Bilo mi je to prvo takmičenje nakon tri mjeseca i nadam se da ću u Bremenu biti još bolji. Zahvalan sam selektoru Bukiliću koji me je pripremio na način da u prva dva kola ubjedljivo savladam trofejnog takmičara iz Egipta i prvaka Evrope iz Italije, ali i da osvojim medalju u neuporedivo jačoj konklurenciji nego što je bila prije dvije godine. Povreda prepone nakon prvog kruga me je omela da pokušam da napadnem zlato. Ipak, uspio sam da i pored bolova smognem snage da sjajno odradim meč za bronzu", naglasio je Vojvodić.

Selektori su čestitali reprezentativcima na predanom radu i rezultatima i medaljama za ponos u konkurenciji Ferrancuske, Italije, Maroka, Turske, Hrvatske, Egipta...

"Dobili smo samo pohvalne ocjene za organizaciju šampionata. Sve je proteklo u najboljem redu a rezultati su tu. Ponosan sam na save što smo uradili u Baru, zahvaljujući entuzijazmu i dobrom radu“, rekao je Šakotić.

Bonus video: