Autor čuvene "kupačice": Kao da su mi prste odsjekli kada su je makli

Autori “Kupačice” braća Svetomir i Svetozar Radović, podnijeli su novu tužbu za zaštitu autorskih prava, kojom traže milion i po eura zbog uklanjanja čuvene skulpture iz parka preko puta državne Skupštine, prije 14 godina
64 pregleda 3 komentar(a)
Napuštena "kupačica", Foto: Vesko Belojević
Napuštena "kupačica", Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.09.2014. 15:14h

Jedan od autora "Kupačice” Svetozar Radović, rekao je juče da mu je bilo veoma teško kada je saznao da, bez njegovog znanja i saglasnosti, uklanjaju skulpturu iz centra Podgorice i da nakon toga njeni autori nikada više u Crnoj Gori nijesu mogli dobiti nijedan posao ili priznanje za umjetnički rad, sem kada su se tajno predstavljali.

Autori “Kupačice” braća Svetomir i Svetozar Radović, podnijeli su novu tužbu za zaštitu autorskih prava, kojom traže milion i po eura zbog uklanjanja čuvene skulpture iz parka preko puta državne Skupštine, prije 14 godina.

Svetozar Radović je u Osnovnom sudu juče ocijenio da je nečuven način na koji su uldonili kupačicu i luk sa reljefima, ali i kako se kasnije postupalo sa njihovim umjetničkim djelom.

“Osjećao sam se kao da mi je neko 20 prstiju otkinuo”.

On je konstatovao da je “Kupačica” završila na nekom smetlištu, a da je luk sa reljefima bačen na šljunkaru kod Cijevne...

“Bio sam u šoku, toliko sam se loše osjećao, reljefi su bukvalno sahranjeni pod zemljom, danas im nema traga”, naveo je autor skulpture.

On je dodao i da se takva vajarska djela svuda rade po par godina, dok su oni radili 22 sata dnevno kako bi je što prije završili i ispoštdvali rok: “Dok god suđenje traje, moram da pijem ljekove za srce i smirenje”.

Figura žene od bijelog mermera, koja se ispod ogromnog bijelog luka kupa u fontani, u javnosti poznata kao “Kupačica”, postavljena je preko puta Skupštine prije 16 godina, a mnogi su je doživljavali “kao suviše krupnu da bi bila lijepa za okđ”. “Kupačica”, kako SH Podgoričani prozvali skulpturu originalno nazvanu „Čežnja", uklonjena je 2000. godine, odmah nakon dolaska novih gradskih vlasti, na čelu sa Mugošom.

“Vučelić nas je zvao da sve uklonimo”

Izvršni direktor firme “Diam Bor”, koja je uklonila skulpturu prije 14 godina, Stavko Pajović potvrdio je da su “Kupačicu” uklonili samo na osnovu jednog telefonskog poziva Vtadana Vučelića, tada direktora Javnog komunalnog preduzeća, te da nijesu potpisivali nikakav ugovor sa bilo kojim podgoričkim preduzećem tada.

"Tada smo uglavnom radili po pozivu, nijesmo potpisivali ugovore, ništa nismo ni slomili, ni uništili”, rekao je Pajović. On je dodao da nije razmišljao o bilo čijim autorskim pravima tada, već je samo radio u interesu svoje firme. Punomoćnik Komunalnih usluga, Mugoše i Vučelića, advokat Milenko Raspopović istakao je da .mu nije jasno kako je Vučelić mogao da traži uklanjanje skulpture, kada je naručilac i vlasnik radova bio “Vodovod” i dodao da smatra da je u ovom postupku svakako došlo do zastare.

Bonus video: