Slučaj CKB: Odloženo suđenje, Tatar na operaciji u Njemačkoj

Optuženima se na teret stavlja da su odobravali kredite i davali garancije firmama - 'Dafin' iz Luksemburga, 'Cattaro Investments', 'Acapulco' iz Podgorice...
63 pregleda 5 komentar(a)
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2014. 15:41h

Sudija Biljana Uskoković odložila je za 27. oktobar početak suđenja bivšim direktorkama Crnogorske komercijalne banke (CKB) Milki Ljumović i Bosi Tatar, te rukovodiocima ove banke Jelici Petričević, Dubravki Pavićević, Veliši Radunoviću i Gorici Vujisić.

Sudija je kazala da je zbog privatnih razloga, predsjednica specijalnog vijeća sudija Ana Vuković odsutna te da se glavni pretres mora odložiti.

Sudija Uskoković je navela da na suđenje nije došla okrivljena Bosa Tatar, a njen branilac advokat Goran Rodić objasnio da je razlog nedolaska na glavni pretres što se ona nalazi na liječenju u njemačkom gradu Esenu, zbog operacije srca. Rodić je dodao da će liječenje i oporavak nakon operacije potrajati tri mjeseca.

Sudija je takođe navela da je vrhovno državno tužilaštvo još Višem sudu nije dostavilo odluku po zahtjevu branioca okrivljenih generalne direktorice CKB-a Milke Ljumović i bivšeg člana Odbora direktora Bose Tatar, advokata Gorana Rodića na njegov zahtjev za izuzeće specijalnog tužioca i v.d. državnog tužioca.

Rodić je na odloženom glavnom pretresu 25. juna zatražio izuzeće tužilaca - Marije Raspopović, zamjenice specijalnog tužioca, zamjenik specijalnog tužioca Vojislava Grujića, specijalnog tužioca Đurđine Ivanović i Veselina Vučkovića, v.d. državnog tužioca, jer postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njihovu nepristrasnost. Odbrana je okrivila tužilaštvo da advokatima okrivljenih nisu dostavili sve dokaze, te ih tako onemogućili da se pripreme za glavni pretres.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović optužila je šest bivših menadžera u Crnogorskoj komercijalnoj banci da su navodno u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijele štetu od 6.922.630 eura. Optužnica je podignuta protiv nekadašnje generalne direktorice CKB-a Milke Ljumović, bivšeg člana Odbora direktora Bose Tatar i službenika banke Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić.

Optuženima se na teret stavlja da su odobravali kredite i davali garancije firmama - 'Dafin' iz Luksemburga, 'Cattaro Investments', 'Acapulco' iz Podgorice, 'Trade Čavor' iz Kotora, 'Holder Broker diler' iz Podgorice, 'Ocean Gold', bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i bez garancija.

Tužilac smatra da je bivše rukovodstvo banke na taj način vlasnicima tih firmi pribavilo protivpravnu korist, a CKB oštetilo za oko 6.922.000 eura, jer krediti i garancije nijesu vraćeni, tako da se banka nije mogla ni prinudno naplatiti.

Bonus video: