FIAT: ”Kralj Ibi” najbolja predstava festivala

Na ovogodišnjem FIAT-u prikazano je jedanaest predstava, a tematsku okosnicu festivala činlo je istraživanje savremenih/eksperimentalnih pristupa u tumačenjima dramske klasike
83 pregleda 0 komentar(a)
nagrade, FIAT
nagrade, FIAT
Ažurirano: 16.09.2014. 14:00h

Nagrada za najbolju predstavu na ovogodišnjem FIAT-u, jednoglasnom odlukom žirija, dodijeljena je predstavi “Kralj Ibi” u režiji Zoltana Balazsa, Maladype teatra iz Budimpešte (Mađarska), dok je nagrada za najbolju režiju, većinom glasova otišla u ruke Dejanu Projkovskom za režije predstava “Opasne veze” Dramskog teatra”Vera Komisarzevskaja” iz Sankt Peterburga (Rusija) i “Hamlet” Dramskog teatra Skoplje (Makedonija).

Na ovogodišnjem FIAT-u prikazano je jedanaest predstava, a tematsku okosnicu festivala činlo je istraživanje savremenih/eksperimentalnih pristupa u tumačenjima dramske klasike. Uvod u ovu intrigantnu temu napravljen je predstavom “Tri sestre”, koju su po Čehovljevom klasiku režirali Ana Vukotić i Slobodan Milatović. Riječ je o prvoj koprodukciji obnovljenog FIAT-a, Grad teatra i JU “Zahumlje iz Nikšića, a izvedena je van takmičarske selekcije. Teatarski program FIAT-a u odnosu na prošlogodišnje izdanje, osim ponovnog utemeljivanja sopstvene produkcije, odlikuje znatno veći broj predstava, internacionalizacija, i velika raznovrsnost izvedbi - rediteljskih pristupa klasičnim i neklasičnim djelima.

O ovogodišnjim nagradama FIAT-a, koje su juče dodijeljene u prostorijama Kuslevove kuće, odlučivao je žiri u sasatvu: Sonja Vukićević (predsjednica) koreografkinja, Maja Mrđenović, pozorišna kritičarka i Slobodan Milatović, reditelj.

Nagrađena predstava “Kralj Ibi”, po ocjeni žirija “Žarijevu kultnu tragičnu farsu, kroz uplitanje ironičnih osvrta na medijatizovanu stvarnost, duboko utemeljuje u duh našeg vremena, prema kome zauzima kritičan odnos. Formalna eksperimentalnost, začudna i minimalistička scnska rješenja i iskonska radost u pozorišnoj igri ističu ovu izvedbu kao najbližom 'fiatovskom duhu' - duhu autorskog čina, u kontekstu ovogodišnjeg festivala”. Nagradu za najbolju režiju Projkovskom, žiri je dodijelio za “specifičan i estetski pristup u savremenom tumačenju klasike, zasnovan na odnosu veoma klasične dramaturgije i novog pozorišnog izraza.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjem FIAT-u većinom glasova pripala je Dejanu Liliću za ulogu u predstavi “Hamlet”, Dramskog teatra Skoplje, za “prikazan raznolik pejzaž hamletovskih stanja od tragičnog do komičnog”, stoji u obrazloženju žirija. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje jednoglasno je dodijeljena i glumačkom ansamblu predstave “Opasne veze” Dramskog teatra “Vera Komisarzevskaja” iz Sankt Peterburga, za “savršen spoj glumačke i plesne tehnike”. Specijalne nagrade De Brei i Rundeku

Specijalna nagrada FIAT-a jednoglano je dodijeljena Diegu de Brei za sveobuhvatan autorski, šekspirovski pristup u predstavi “Gorski vijenac” Crnogorskog narodnog pozorišta.

Specijalna nagrada festivala otišla je i u ruke Darka Rundeka za primijenjenu muziku u plesnoj predstavi “Don Žuan” Gradtetara, Bitefteatra, HNK Ivan pl. Zajca, Festivala Riječke ljetnje noći i Nezavisne produkcije Maše Kolar, za “uživo izvođenje muzike koja postaje muzička drama po sebi, i kao takva svojevrsna duša predstave”.

Bonus video: