Baošić među amnestiranim zatvorenicima

Baošić je iz zatvora izašao 17. avgusta 2013. godine, dva mjeseca prije isteka kazne
116 pregleda 41 komentar(a)
Ispalio nekoliko metaka: Baošić, Foto: Facebook.com
Ispalio nekoliko metaka: Baošić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 16.09.2014. 06:27h

Policija je i juče bezuspješno tragala za Bjelopoljcem Dragojem Baošićem, koji je, sumnjaju inspektori, ubio Jovana Kosaća u nedjelju rano ujutru.

Kosać je ubijen na vratima diskoteke "Casa" u Herceg Novom, gdje je radio kao obezbjeđenje.

Hici su ispaljeni nakon tuče koja je izbila pošto je Kosać saopštio Baošiću i braći Draganu i Stanku Bigoviću da ne mogu ući u diskoteku.

Baošić je iz spuškog zatvora izašao 17. avgusta 2013. godine, dva mjeseca prije predviđenog roka.

Njega je tada “zakačila” amnestija, kao i stotine drugih zatvorenika koji nijesu bili pravosnažno osuđeni za teško ubistvo, narkodileri, članovi organizovanih kriminalnih grupa...

On je iza rešetaka proveo gotovo godinu, nakon što je osuđen zbog nasilničkog ponašanja i pokušaja sprečavanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Tu zatvrosku kaznu počeo je da izdržava 16. septembra 2012. godine.

Njegovo ime u stupcima crne hronike našlo se još 2008. godine, kada je sa dva prijatelja uhapšen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Njih su tada uhapsili službenici Ispostave granične policije Herceg Novi i službenici Carinske ispostave Sitnica, na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Iz policije su tada saopštili da su u njihovom “golfu” pronašli i oduzeli smjesu nepravilnog oblika za koju se kasnije ispostavilo da je visokorazorni eksploziv.

Uprava policije je saopštila da je preliminarnim vještačenjem smjese utvrđeno da se radi o "eksplozivu pentrit - PETN, količine 690 grama, koji spada u grupu visokorazornih eksploziva". Ta vrsta eksploziva se koristi u vojne svrhe. “Vijesti” nijesu uspjele saznati kakav je epilog tada napisane krivične prijave.

Prema nezvaničnim informacijama, ubijeni Kosać je te večeri braći Bigović i Baošiću prenio riječi vlasnika diskoteke - da u klub ne mogu ući, jer su navodno i ranije tamo pravili probleme.

Pošto im se ta odluka nije svidjela, počela je tuča. Ubijeni radnik obezbjeđenja pesnicom je u glavu udario jednog od braće, nakon čega je Baošić izvadio pištolj i pucao.

“Kosać je odmah pao, ali se Baošić tu nije zaustavio već je u njega ispalio još tri metka. Nakon toga su Bigovići i Baošić pobjegli ka Omladinskom parku", ispričao je "Vijestima" očevidac tragedije. U vrijeme pucnjave, klub u Igalu bio je krcat.

Miljanić: Dovoljno razloga za ostavke

Bezbjednosne službe ne rade dobro i dijelom su krive za posljednje ubistvo u Herceg Novom, saopštio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Zoran Miljanić.

“Ubistvo nedužnog mladića, uzornog sportiste, u potpunosti oslikava stanje u bezbjedonosnim službama. Da se studiozno bave osnovnim poslom - borbom protiv kriminala, valjda bi neko od tolikog broja službenika vidio slike izopačenog, višestrukog počinioca teških krivičnih djela javno postavljene na društvenim mrežama kao iz vremena Al Kaponea. Svakodnevno svjedočimo nevjerojatnim slikama - policajci iznajmljuju uniforme i oružje pripadnicima kriminalnih grupa, inspektori i komandiri švercuju cigarete, a načelnici ih pokrivaju, automobili se pale svako veče, a da ne govorimo o nerasvijetljenim slučajevima teških ubistava, napadima na novinare i imovinu medija. Izvještaj tužilaštva - da je 80 odsto krivičnih djela nerasvijetljeno i brojni napadi na službena lica, ukazuju na narušeno bezbjednosno stanje. Sve to dovoljan je razlog da najodgovorniji u tim službama priznaju svoju nemoć i podnesu ostavke na svoje funkcije”, saopštio je Miljanić.

Bonus video: