3 promjene koje će se desiti u našem organizmu, ako potpuno izbacimo bijeli hleb iz ishrane

242 pregleda 5 komentar(a)
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Hleb, Pomoć, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2018. 17:14h

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Ova ugljenohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika, od kojih su neki štetni za naše telo i liniju, dok drugi zaslužuju samo reči hvale. A evo šta bi se dogodilo našem tijelu kada bismo u potpunosti izbacili hleb iz ishrane:

1. Izgubićete kilograme uzrokovane zadržavanjem vode

Hleb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz ishrane na vašem tijelu će se primjetiti veoma brzo i to u vidu gubitka kilograma, a nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se u tijelu zadržava.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu zadržava tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više osjećati učestalu glad

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je bijeli hleb prepun, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast šećera u krvi, koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i potrebu za hranom zbog čega se gojimo.

To ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i bijeli hleb zamjenite onim napravljenim od integralnih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava će se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hleb ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom.

Ako biste izbacili bijeli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstili integralne žitarice, probava bi imala normalan i olakšan rad.

Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak će raditi normalno, bez smetnji, a ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno i osjećate se malaksalo i umorno, prenosi Lepota i zdravlje.

Bonus video: