Konjević o ubistvu u Herceg Novom: Povratnici lako dolaze do oružja

“Sankcije u tom segmentu trebaju da se organizuju na konkretniji i teži način, da bi se tako poslala poruka”, naglasio je Konjević
20 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.09.2014. 13:10h

"Država mora dati i adekvatan odgovor i kažnjavati osobe koje suprotno krivičnom zakoniku nose oružje na javnom mjestu. Vidite, na žalost, tokom ovog vikenda se desilo ubistvo. Povratnici po ovim krivičnim djelima lako dolaze do naoružanja i nose ga na javnom mjestu, i tu ćemo intezivirati aktivnosti, i već smo to uradili”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević povodom ubistva u Herceg Novom.

Policija i dalje traga za Bjelopoljcem Dragojem Baošićem (29), nastanjenim u Igalu, koji se sumnjiči da je nakon prepirke i žestoke tuče na ulazu u diskoteku "Casa", na šetalištu u Igalu, izvadio pištolj, a potom ispalio nekoliko metaka i ubio Jovana Kosaća (27).

Konjević je podsjetio da su sankcije u krivičnom zakonilu za nošenje oružja na javnom mjestu bez dozvole izrazito visoke.

"A problem je, i neka to bude moj lični stav, što odgovarajuće odluke u takvim slučajevima nisu adekvatne", zaključio je Konjević.

Upitan da prokomentariše sve češće napade na policijske službenike, Konjević je rekao da je napad na pripadnika MUP-a napad na državu i da se mora naći odgovorajući odgovor.

"U narednom periodu ćemo direktor policije, Slavko Stojanović i ja sa nadležnim ministarstvima, poput Ministarstva pravde, i sa tužilačkom i sudskom vlašću zahtijevati da se primijene sankcije predviđene Krivičnim zakonom, odgovarajućim aktivnostima drugih nadležnih organa", rekao je Konjević.

On je dodao da će MUP kroz inicijative koje bude imalo prema drugim ministarstvima, zaduženim za tu pravnu regulative, isistirati da to budu najrigoroznije kazne, shodno djelu koje se počini prema pripadnicima MUP-a.

"I naći ćemo, siguran sam, u komunikaciji sa nadležnim organima, da te procedure učinimo efikasnijim. Problem je što se sankcije u tim slučajevima dugo čekaju, nisu adekvatne i mislim da je to izazov", kazao je Konjević.

On je naveo da nije saglasan sa navodima medija da je to poprimilo vrstu tu razmjeru da se može konstatovati da to značajno utiče na povećanje stope kriminaliteta.

"Kada god imate u uslovima dugotrajne krize poremećenu društveno-ekonomsku situaciju, onda je prirodno da se određena vrsta kriminalnih djela dešavaju češće, usljed teže ekonomske situacije i manjka zaposlenosti, i stvaranja preduslova za određene vrste devijantnih pojava", ukazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, ne samo sa aspekta represije, već i prevencije, mora se u tom segmentu posvetiti mnogo više pažnje.

"Ne pada mi na pamet da provjeravam sudije Upravnog suda"

Konjević je kazao da nije tražio bezbjednosne provjere sudija Upravnog suda, niti mu pada na pamet da to uradi.

Sudije Upravnog suda zatražile su od Sudskog savjetu da zatraži od Ministarstva i Vlade da saopšte da li je tačno da je Konjević tražio njihovu bezbjednosnu provjeru, nakon teksta u dnevniku Dan povodom presuda tog suda o zahtjevu Velibora Džomića o odobravanju privremenog boravka u Crnoj Gori.

"Mislio sam da je logičnije da me neko pita da li je to što je napisano sredinom avgusta tačno. Niko me nije pitao da li je to tačno, a iznenađen sam da su sudije tu svoju inicijativu učinjene javnim na bazi logike da nešto što nije demantovano moglo bi da bude tačno", rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, "ono što je navodno napisano izjavom jednog lica u listu Dan je obična glupost".

"Niti sam to tražio, niti mi pada na pamet da tražim, jer se radi o sudu kao posebnoj grani vlasti".

"Graditi priču na netačnom tekstu, a da se prethodno ne provjeri – jesam izanenađen, ali računam da ćemo, iz nerazumijevanja koje se desilo kao posljedica netačnih natpisa u pojedinim novinama, i Upravni sud i druge grane vlasti naučiti da bolje barem formalno komuniciramo prije nego odemo sa nekom javnom inicijativom", poručio je Konjević.

Bonus video: