TAJNE JAPANSKE DUGOVJEČNOSTI

Svaki zalogaj se cijeni

0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2014. 09:03h

Posljednjih 25 godina Japanke drže rekord kao najdugovječnije žene na svijetu, jer u prosjeku žive 84 i po godine. A uz to se i ne debljaju... U svojoj knjizi 'Japanke ne stare niti se debljaju' Naomi Moriyama vodi čitatoce u svijet majčine kuhinje u Japanu i otkriva tajne odgovorne za dug i zdrav život.

Iako ništa od ovog vjerovatno nije novost koju dosad niste čuli, kad se svi ovi savjeti ujedine i praktikuju cijelog života, rezultati su zaista impresivni.

1. Namirnice koje pomažu u mršavljenju, jednostavno su dio svakodnevnih namirnica japanske kuhinje koje se raznovrsno konzumiraju, a to su: riba, morsko bilje, povrće, soja, riža, voće i zeleni čaj.

2. Japanci svakodnevno uživaju u kuvanim obrocima. Tradicionalni obrok sastoji se od ribe na žaru, zdjelice riže, kuvanog povrća, miso supe, zelenog čaja i narezanog voća. Japanci konzumiraju gotovo 10% sve ribe na svijetu, iako čine samo 2% svjetske populacije.

3. Prilikom kuvanja Japanci koriste svježe i sezonske namirnice. Japanski supermarketi su "katedrale svježih namirnica", te pri pakovanju nije naveden samo datum nego i sat pakovanja, kako biste mogli da izaberete, doslovno, najsvježije namirnice.

4. Japanci jedu više manjih nizova različite hrane tokom obroka. Moriyama tvrdi da ih od djetinjstva uče da moraju da jedu polako i cijene svaki zalogaj. Pravila se pridržavaju: nikad ne smiju potpuno da napune tanjir niti serviraju preveliku porciju; svaka namirnica mora da bude posebno servirana; manje je uvijek više; svaka namirnica mora da bude aranžirana tako da na vidjelo izađe prirodna ljepota; svježe je najbolje.

5. Japanska kuhinja je namjerno lagana i u njoj se polako kuva. Namirnice se većinom kuvaju, kratko prepeku na žaru, kuvaju na pari ili brzo prepeku u voku.

6. Umjesto hljeba, Japanci uz sve obroke jedu rižu. Ovo je velika razlika između toga kako se jede na Istoku i Zapadu.

7. U Japanu se doručak smatra najvažnijim i najvećim obrokom, i sastoji se od brojnih djelova koji uključuju zeleni čaj, rižu kuvanu na pari, miso supu, tofu, mladi luk, morsku travu, omlet ili komad ribe.

8. Deserti se jedu rijetko, a kada su na jelovniku obično je riječ o izuzetno malim porcijama. To ne znači da Japanke ne vole čokoladu, kolače, sladoled i torte, nego da shvataju koju snagu ta jela imaju i kakve neželjene posljedice mogu da izazovu u tijelu.

9. Japanci imaju drugačiji stav o hrani. Dok su Zapadnjaci opterećeniji dijetama i problemima sa kilogramima, Japance vaspitavaju da uživaju u različitosti namirnica bez razmišljanja o dijeti. No zbrinjavajuće je da posljednjih godina raste broj restorana brze hrane u Japanu, koji ostavljaju posljedice na mladima.

10. Vježbanje je dio svakodnevne rutine u Japanu. Navodno njihova svakodnevica uključuje čitav niz nenamjernog vježbanja, a izgradili su i cijelu kuluturu vožnje bicikla, hodanja i planinarenja, te općenito aktivnog vođenja života.

healinghealth.in

Galerija