Sjećanje na rasformiranje logora Mamula, borci poručili: Tvrđava ne smije biti izdata u zakup

Član hercegnovskog SUBNOR-a Mirko Džuović je kazao da je Mamula čuvar uspomena Boke
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2014. 16:49h

U znak sjećanja na dan kada je 1943. godine rasformiran kazamat i logor Campo Mamula danas su preživjeli logoraši , njihovi saborci i potomci u organizaciji SUBNOR-a Herceg Novi posjetili ostrvo Lastavica i utvrđenje Mamula i položili cvijeće na spomen obilježje stradalim.

Ivo Marković iz Pobora, kod Budve, jedan od preživjelih logoraša, govorio je o vremenu robijanja na ostrvu. Iz njegovog sela bilo je zatočeno 110 žena i djece.

I on je bio među njima sa braćom, sestrom i njenom djecom. Svi su živjeli su u teškim uslovima, hladnoj i memljivoj tvrđavi.

Preživljavalo se sa kriškom hljeba dnevno i kašikom tečnosti koja je trebalo da bude čorba, pa su se zatvorenici razbolijevali a najčešće od tifusa.

Član hercegnovskog SUBNOR-a Mirko Džuović je kazao da je Mamula čuvar uspomena Boke.

Po naredbi italijanskog admirala Šestog armijskog korpusa Renco Dalmaza u tvrđavi Mamula, sagrađenoj polovinom 19 vijeka, osnovan je 30. marta 1942 godine logor Nummero 11.

U njemu su zatavarani antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske, uglavnom iz južne Dalmacije.

Logor Mamula postojao je sve do kapitulacije Italije. Šest dana po kapitulaciji Italije, u posljednjem trenutku prije dolaska Njemaca, logor na Mamuli je rasformiran, a prevoz logoraša organizovali su rodoljubi iz Novog brodićima do Luštice i Rosa, a odatle za Zeleniku.

Skupu na Mamuli danas su prisustvovali predstavnici boračkih organizacija iz bokeljskih opština, Budve, Cetinja, Podgorice, Prijepolja, Trebinja, i generalni konzul Republike Srbije u Herceg Novom Slobodan Bajić, v.d. predsjednika opštine Herceg Novi MilanVajagić, predsjednik Opštine Sopot, i učenici hercegnovskih osnovnih škola.

Na Mamuli je zasađena i maslina mira koju već treću godinu donose mještani Luštice.

SUBNOR protiv davanja Mamule u zakup

Skupu na Mamuli prisustvovali su i predstavnici ORASKOM-a koji su na tenderu dobili u zakup tvđavu Mamula koju planiraju da pretvore u ekskluzivni turistički kompleks.

Iz Udruženja boraca Herceg Novog iskazali neslaganje sa izdavanjem u zakup ostvra Lastavica, zbog pijeteta prema stradalima u kazamatu na ostrvu.

Član hercegnovskog SUBNOR-a Mirko Džuović je uz konstataciju da je Mamula najočuvanija tvrđava na Jadranu, ponovio da ne smije biti izdata u zakzup.

Galerija

Bonus video: