Smolović tražio da se povuče

Boreta ranije kazao da je sudiji Smoloviću naređeno da potvrdi presudu Višeg suda...
458 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Smolović, Foto: Arhiva Vijesti
Zoran Smolović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2014. 14:15h

Sudija Apelacionog suda Zoran Smolović, tražio je da se izuzme iz predmeta za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića, ali je njegov zahtjev odbijen.

Smolović je to saopštio juče tokom sjednice vijeća Apelacionog suda, na kojoj je konstatovano da je Vrhovni sud u maju ukinuo presudu osuđenima za ubistvo inspektora MUP-a Crne Gore.

Jedan od optuženih za taj zločin - Saša Boreta, 27. juna optužio je sudiju Smolovića da je, postupajući direktno pod uticajem i diktatom sudije Vrhovnog suda Radula Kojovića, potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici, kojom su on i trojica okrivljenih osuđeni na 120 godina zatvora zbog podstrekavanja i ubistva Šćekića.

"Imam sigurna saznanja da je sudija Kojović tražio po svaku cijenu da se potvrdi presuda, a sudija Smolović je i potvrdio presudu. Ovo sam morao da kažem kao primjedbu na sastav vijeća. Ne tražim izuzeće sudije Smolovića, niti ijednog člana vijeća", kazao je tada Boreta.

Pošto je rečeno da je njegov zahtjev odbijen, Smolović je pročitao rješenje Vrhovnog suda u kom piše da je osuđujuća presuda ukinuta zbog bitnih povreda krivičnog postupka.

Iz Vrhovnog suda obrazložili su tada da se na ponovljenom glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave svjedoka Žarka Radulovića i zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića, jer su pravno nevaljani dokazi. Na tim izjavama počivale su osuđujuće presude Višeg i Apelacionog suda.

"U postupku donošenja, kako prvostepene, tako i drugostepene presude, nije se sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala, pa se u konkretnom slučaju nijesu mogli koristiti kao dokazi obavještenja koja su specijalnom tužiocu u vrijeme vođenja pretkrivičnog i krivičnog postupka dali Radulović i Vlaović, na čijim iskazima su se zasnivale presude nižestepenih sudova”, pisalo je u tadašnjem saopštenju Vrhovnog suda.

Na kraju jučerašnje sjedinice, predsjednik vijeća sudija Vladan Rakočević kazao je da će tužilac i odbrana odluku dobiti preko pisarnice, nakon čega će moći da se zakaže novo suđenje. Prije odluke Vrhovnog suda, Apelacioni je potvrdio presudu kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora.

U presudi je pisalo da su Boreta i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca. Milan Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora, Ljubo Vujadinović ga je čekao u kolima.

I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora. Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu "Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela Žarka Radulovića.

Prema navodima presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel "Splendid”, kada je otkrio da je to radio prijatelj optuženih Baranin Alan Kožar. Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Slavica Šćekić: Vjerujem da će optuženi pobjeći

Slavica Šćekić, sestra stradalog policijskog inspektora, na sjedinici vijeća izjavila je da se protivi predlozima advokata odbrane da se ukine pritvor okrivljenima za ubistvo.

"Ukoliko optuženi budu pušteni iz pritvora, njima se apsloutno daje mogućnost da pobjegnu. Možda je to i planirano, možda će ih negdje skloniti, kao uostalom što sklanjaju sve prepoznatljive kriminalce. Sve to govori da je ovaj postupak farsa", kazala je ona.

"Pritvor više nema smisla, nakon odluke Vrhovnog suda"

Advokati okrivljenih tražili su ukidanje pritvora za svoje branjenike, navodeći da je to logičan potez nakon odluke Vrhovnog suda. Advokat Dragoslav Ognjanović, kazao je da je pritvor mjera kojom treba obezbijediti nesmetan tok krivičnog postupka, a da je u ovom slučaju izgubio smisao.

"Pritvor u kojem se oni nalaze devet godina, gubi svaki smisao u trenutku kada imamo odluku Vrhovnog suda koja na transparentan način dovodi u pitanje sve odluke sudova nižih stepena vezano za one dokaze koje je odbrana tokom postupka osporavala u nekoliko navrata", naveo je Ognjanović.

Advokat Dragoljub Đukanović, rekao je da je predlog za ukidanje pritvora apsolutno osnovan i da su “ovi ljudi u pritvoru nepotrebno dugo”.

“Moj branjenik Ljubo Bigović je u izuzetno lošoj zdravstvenoj situaciji. Životno je ugrožen. On je u toku boravka u pritvoru izgubio vid na jedno oko, o čemu postoji medicinska dokumentacija, dok na drugo oko vidi manje od 20 odsto", istakao je Đukanović.

Bonus video: