POBOLJŠANJE PROBAVE

Četiri namirnice bogate probioticima

0 komentar(a)
Jogurt, Foto: Shutterstock
Jogurt, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:16h

Mnogo je stvari koje su dobre u probioticima: poboljšavaju nam probavu, imamo čišću kožu, više energije i jačaju naš imuni sistem.

To je odlično, ali ponekad imamo osjećaj da moramo popiti jogurta u količini ravnoj našoj težini ili punu šaku probiotskih suplemenata.

To ne mora biti tako. Dovoljno je da se pravilno hranimo, a pogledajte i koje su to namirnice najbolji probiotici:

Kiseli kupus

Osnažuje imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres. Niskokalorično, a super hranjivo povrće je jedinstven spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih supstanci (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kiseli krastavci

Još jedna fermentirana namirnica koja sadrži probiotike i nekima je čak ukusnija od kiselog kupusa. Možete ih jesti svakodnevno, samo pazite na visok nivo natrija koji posjeduju.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je provjereno odličan probiotik. Samo treba paziti na količinu koja se unosi. Ne treba pretjerivati, naravno, već ga je najbolje kombinovati s drugim namirnicama kao što je zelena salata.

Kefir

Ako ste veliki ljubitelj jogurta a želite neku promjenu, birajte kefir. Odličan je i za dodavanje više proteina u vaš jutarnji smoothie.

Kefir po sastavu sadrži bjelančevine, aminokiseline, lipide i topljive polisaharide. Osim toga, sadrži simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija i kvasca, prenose Nezavisne.