ŠUMANOVIĆA BARE

Voz opet kamenovan na pruzi Podgorica-Nikšić

Iz Željezničkog prevoza se izvinjavaju putnicima zbog neprijatnostin iako, kako kažu, na njih nijesu mogli uticati
52 pregleda 24 komentar(a)
novi voz kamenovanje, Foto: Zcg-prevoz.me
novi voz kamenovanje, Foto: Zcg-prevoz.me
Ažurirano: 12.09.2014. 18:15h

Voz CAF kamenovan je u četvrtak u mjestu Šumanovića Bare, na pruzi Podgorica-Nikšić.

Kako je saopšteno iz Željezničkog prevoza, od udara tvrdog predmeta došlo je do oštećenja-udubljenja metalne oplate na vozu ispod prozora. Povrijeđenih nije bilo.

"Željeznički prevoz Crne Gore informiše javnost da je posljednjih nedjelja zaista učestalo kamenovanje novih elektromotornih vozova (CAF) u unutrašnjem željezničkom saobraćaju na pruzi Podgorica - Nikšić. U 2014 godini do sada su se desila 9 kamenovanja na relaciji Podgorica–Nikšić, području Zagoriča i Duklje i jedno kamenovanje je bilo na relaciji Podgorica-Bar. Posebno je zbog nabacivanja bodljikave žice na visoko naponsku mrežu, koja je visila sa visine nešto manje od 2 metra preko visoko naponske mreže, bila ugrožena bezbijednost prolaznika koji bi se približili bodljikavoj žici na odstojanju od 1,5 metar (kada je vrijeme bez padavaina i bez vlage u vazduhu) i veća odstojanja kada ima padavina i vlage u vazduhu, jer bi smrtno nastradao uticajem voltinog luka pri naponu od 25kV. To bi se desilo i s grupom prolaznika koji bi bili na odstojanjima manjim od 1,5 od prolaznika koji bi bio pod uticajem voltinog luka i između sebe, što je terorizam. Bezbijednost putnika i članova posade nije bila ugrožena, zbog načina kretanja elektriciteta po vozu (faradejev kavez), a mašinovađa je bio zaštićen vjetrobranom čije su konstruktivne karakteristike takve da je izdržalo termičko opterećenje od usijane bodljikave žice", navopdi se u saopštenju ŽPCG.

Odbor direktora Željezničkog prevoza Crne Gore AD je odlučio da uputi dopis Ministru unutrašnjih poslova, Rašku Konjeviću, povodom sve učestalijih kamenovanja, kojim se, kako navode, neposredno ugrožava bezbijednost saobraćaja, putnika i voznog osoblja.

Nakon kamenovanja, vozovi su bili isključeni iz saobraćaja dok se štete koje su visoke nijesu sanirale.

"U cilju potpune informisanosti naših korisnika usluga, ovom prilikom želimo da ukažemo na netačnu informaciju objavljenu u jednom dnevnom listu u kojem obavještavaju javnost da se voz, dana 7.09.2014. godine, pokvario u tunelu. Naime, voz se nije pokvario, nego je došlo do nestanka napona uzrokovanog havarijom pantongrafa sa elketro-lokomotive, vlasništvo Montecarga, što je izazvalo kidanja mreže. Za snabdijevanje vozova električnom energijom nadležna je Željeznička infrastruktura Crne Gore koja je, takođe, u najkraćem mogućem roku otklonila kvar na visoko naponskoj elektro mreži", piše u saopštenju ŽPCG.

Iz Željezničkog prevoza se izvinjavaju putnicima zbog neprijatnostin iako, kako kažu, na njih nijesu mogli uticati.