U nedjelju regata u Baru

81 pregleda 0 komentar(a)
Jedrenje, Foto: Reuters
Jedrenje, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2014. 13:41h

Regata Meč rejs – latinsko jedro biće održana u nedjelju u akvatorijumu barskog sidrišta, saopštio je organizator, kalafatska radionica Bokovac.

Najavljeno je učešće šest ekipa sa po dva takmičara, koje su sastavljene iz svih klubova registrovanih u Jedriličarskom savezu Crne Gore.

"Organizator te, ujedno i prve, regate kod nas i na Jadranu, je kalafatska radionica Bokovac. Prva jer će se jedriti sa dvije ojedrene barke tipa "arsenalka" koje su po konstrukciji i dimenziji identične, kao što i nalažu pravila Meč rejs", navodi se u saopštenju organizatora.

Navodi se da je "arsenalka" crnogorski proizvod, ali da su vrijeme i kriza u drvenoj brodogradnji učinili svoje da polako nestanu.

"Nedjeljna regata će, nadamo se, dati uslov da se u Baru vrate jedra i osnuje klub koji će okupiti kako stare, ali i mlade naraštaje. Zanimljivo je da će se i naši učitelji jedrenja tog dana takmičiti", piše u saopštenju.

Navodi se da obnova korišćenja latinskog jedra i očuvanja drvenih brodova kao čuvara maritimne tradicije predstavlja obnovu onih vrijednosti koje su dio pomorske Crne Gore vodile prema mjestu gdje su vjekovima bile – prema Mediteranu.

"Obnova latinskoga jedra u posljednjim godinama najuspješniji je pokušaj spasavanja i vrednovanja mediteranskog pomorskog nasljeđa. Potenciranje njihovog značaja daje rezultatete se sve više ljudi pažljivije odnosi prema sve ukupnoj maritimnoj kulturnoj baštini mediterana", piše u saopštenju organizatora regate, kalafatske radionice Bokovac.

Bonus video: