Prvi crnogorski film otvorio filmsku smotru

Prvi festival Avvantura Montenegro prezentovaće fimove kojih nema na redovnim bioskopskim repertoarima
101 pregleda 1 komentar(a)
Avvantura Montenegro, Foto: Zoran Đurić
Avvantura Montenegro, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.09.2014. 08:36h

Prvi filmski festival Avvantura Montenegro otvoren je sinoć u bioskopu Cineplexx premijernim prikazivanjem prvog crnogorskog igranog filma “Voskresenja ne biva bez smrti”, snimljenog u Italiji 1922. godine. Scenario za film, koji priča o sudbini Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, napisao je Vladimir Popović, ministar u pretposljednjoj crnogorskoj vladi u egzilu.

O festivalu Avvantura Montenegro, koji organizuju Avvantura Film Festival Zadar i NVO Avvantura Montenegro, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom i Fakultetom vizuelnih umjetnosti, više riječi bilo je na juče održanoj konferenciji za novinare, na kojoj su u ime organizatora govorili reditelj Sergej Stanojkovski ispred Avvantura Film Festivala Zadar, reditelj Andro Martinović ispred Crnogorske kinotekle i Sara Radović ispred NVO Avvantura Montenegro.

Reditelj Stanojkovski kazaoje da je inicijativa o zajedničkom festivalu potekla prije par godina u Zadru za vrijeme Filmskog festivala na kojem su se predstavili mladi autori iz Crne Gore. U žiriju je bila tada student Fakulteta vizuelnih umjetnosti iz Podgorice, Sara Radović, i priča o saradnji je krenula...

“Postepeno taj dijalog je pokrenut i poslije godinu dana uspjeli smo da realizujemo prvi zajednički projekat. Kada smo pokrenuli festival u Zadru cilj nam je bio da stvorimo platformu evropske koprodukcije - što znači dovesti autore i filmove koji nastaju u manjinskim koprodukcijama što je zanimljivo i za Crnu Goru, posebno jer je ograničena sredstvima, a sve u cilju pokretanja jedne takve platforme na ovim prostorima, prije svega, za mlade autore, studente, koji se preko nje mogu jasnije umrežavati sa raznim institucijama i partnerima”, kazao je Stanojkovski.

O motivima koji su doveli do saradnje Crnogorske kinoteke sa Avvantura Film Festivalom iz Zadra u cilju organizovanja prvog festivala igranog filma u Podgorici govorio je reditelj Andro Martinović. Jedan od motiva, ističe Martinović, je opšte poznat problem u našim sredinama a to je nedostatak bioskopskih sala - uopšte javnih bioskopa.

“Zahvaljujući gostoprimstvu Cineplexxa uspjeli smo po prvi put da povežemo nekoliko dana u okviru kojih ćemo prezentovati filmove kojih nema na redovnom bioskopskom repertoaru. Crnogorska kinoteka ima svoju prikazivačku djelatnost ali ona se odvija kao gostujući program u onim institucijama koje imaju tehničko-tehnološke preduslove i koje nam ustupaju prostor u skladu sa sopstvenim programom.

Drugi motiv da uđemo u jedan ovakav projekat je taj što Podgorica nema festival igranog filma. Kako je svaku stvar teško započeti bila nam je potrebna podrška i tu se otvorila saradnja sa Avvantura Film festivalom iz Zadra koji nam je omogućio ovogodišnji program.

Saradnja podrazumijeva i uključivanje drugih partnera jer je to model po kojem sada funkcionišu i drugi evropski gradovi, sve zbog mogućnosti pristupa evropskim fondovima koji finansiraju ovakve projekte, a to je naročito bitno za male sredine kao što je naša - koja nema izdašna izdvajanja za kulturu, a naročito za kinemtogrfiju kao djelatnost kulture koja iziskuje najviše”, kazao je Martinović.

U okviru edukativnog programa Maćevski, Stanojkovski i Bulajić

Sara Radović najavila je program Festivala ističući da će se filmovi prikazivati na dvije lokacije - večernji programi od 19 i 21 u Cineplexxu, a dnevni u KIC-u “Budo Tomović”. Radović je za danas najavila program posvećen slovačkoj kinemtografiji, koji će biti realizovan uz pomoć Slovačke ambasade u Podgorici. Filmovi “Thenderness”, “Birds, Orphans and Fools” i “The Sun in a Net” biće prikazani u 14, 16 i 17 i 30 u KIC-u, dok će ostvarenja “To kill a man” i “Love steaks” biti prikazani u 19 i 21 u Cineplexxu.

Zemlja u fokusu trećeg dana festivala biće Island a projekcije filmova će biti u 12, 14 i 16 u KIC-u i od 19 i 21 u Cineplexxu. Posljednji dan rezervisan je za reviju kratkih filmova. Festival će pratiti i edukativni program u okviru kojeg će predavanja na FVU držati reditelji Lukaš Maćevski (12. septembar), Sergej Stanojkovski (13. septembar) i Veljko Bulajić (19. septembar).

Bonus video: