Završen 8. Hercegnovski strip festival

0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2014. 19:54h

Sumiranjem utisaka i ocjene šestodnevne manifestacije u srijedu veče završen je 8. Hercegnovskog strip festivla (HSF). Bilo je planirano da se publici predstavi prvi strip magazin u Crnoj Gori, ali će zbog neplaniranih poteškoća on pred čitaocima biti uskoro. Nikola Ćurčin, direktor festivala kazao je da je nultibroj strip magazina posvećen Hercegnovskom strip festivalu i udruženju ljubitelja stripova HSF.

“Dio tekstova osvrt je na godine koje su za nama, a veliki dio ovogodišnjem festivalu i upravo zbog tih promjena koje moraju da budu ubačene nismo stigli sve završimo dok je festival trajao”, objasnio je Ćurčin.

U Magazinu će biti predstavljeni domaći autori, uglavnom gosti na festival, koji su ostavili ili poslali njihove radove.Na naslovnoj strani prvog broja će biti ilustracija Vlada Vesovića, a biće i stripovi Jane Adamović, Ivana Šainovića,Nikole Ćurčina i strip Tihomira Tikulina Tica. Biće i nekoliko kaiševa koji su prošle godine urađeni na radionici Svi crtaju. Jedan dio magazina će biti posvećen gostima. Ostali dijelovi su tekstualni.

“Magazin neće biti pretjerano ozbiljan. Trudićemo se samo da bude zabavan i što je najvažnije da izlazi redovno, poručio je Ćurčin. Jovan Subotić, član festivalskog organizacionog tima istakao je da “najbitnije što su na festival bili autori koji su otvorili vrata da i slijedeće godine dođu još eminentniji i značajniji gosti” . On je najavio i da će naredne godine “možda imati nekog bliskog ekipi "Game of thrones".

Izložbe, predavanja, radionice

Gotovo je nemoguće zamisliti odrastanje bez dobrog stripa, a na listi dobrih, onih koji traju još od početka šezdesetih godina prošlog vijeka, svakako je Zagor, živopisni junak sa kojim se lako bilo poistovetiti, a čiji su prvi scenaristi bili čuveni Đanluiđi Boneli, pa Mauro Bozeli, Dijego Kajeli, a danas je to Moreno Buratini, koji je bio gost Festivala.

Duga je i lista crtača stripa, na prvom mjestu je Galijeno Feri, a sada je Branislav Bane Kerac, jedini sa prostora nekadašnje Jugoslavije koji je ušao u ovu ekipu, u svjetu stripa neprikosnovenih autora.

Prvi broj Zagora pojavio se u Italiji 1961. a u nekadašnjoj Jugoslaviji 1968. godine, podsjetili su Buratini i Kerac publiku 8.Hercegnovskog strip festivala. Tokom skoro dvočasovnog neposrednog i srdačnog druženja ispričali su storiju o Zagoru, onu koja je u drugom planu u odnosu na priče koje smo čitali iz Darkvudske šume, o Duhu sa sjekirom i njegovom odanom prijatelju Čiku.

“Zagor je arhetip glavnog junaka, ima sve ono što je neophodno da čitaocu zadrži pažnju, on je klasični junak, stvar sjećanja, neke nostalgije, i uprkos činjenici da su savremenom čitaocu bliži stripovi sa prenapregnutom radnjom, objasnili su današnju popularnost ovog stripa Kerac i Burattini. Esejista, kriticar, kolumnista, strip-teoretičar, , Zoran Đukanović, Beograđanin koji već 22 godine živi u Holandiji, održao je predavanje posvećeno dvojici stvaralaca ruskog porijekla, Konstantinu Kuznjecovu i Sergeju Solovljevu koji su u Jugoslaviji djelovali i u periodu između dva svjetska rata čija je izložba bila priređena u okviru HSF.

Đukanović sarađuje sa časopisima i novinama u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije. Godinama je uređivao strip i kulturu u časopisu Vidici. Objavio je knjigu eseja Thomas Mann ili Philip K. Dick, monografiju Ken Parker i priredio sam više knjiga, zbornika i temata, među kojima je i Poetika stripa.

Publika je vidjela i izložbu posvećenu sjećanju na Hoze Ortiza, a organizovane su radionice crtanja stripova, crtanja na majicama i bazar.

Galerija

Bonus video: