Pistorijus oslobođen najteže optužnice

Južnoafrički sprinter Oskar Pistorijus svoju djevojku Rivu Stenkamp 14. februara 2013. godine nije ubio sa predumišljajem, odlučio je sud te zemlje jutros
0 komentar(a)
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Oskar Pistorijus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.09.2014. 13:19h

Proslavljeni atletičar Oskar Pistorijus oslobođen je jutros najteže optužnice da je 14. februara 2013. godine svoju djevojku Revu Stenkamp ubio sa predumišljajem.

Sutkinja Tokozile Masipa je tom odlukom učinila da Pistorijus ne može dobiti doživotnu robiju. Masipa je odbacila i optužbu da je Pistorijus svjesno ubio djevojku. Pistrorijusu, dakle, kazna koja će biti izrečena sjutra ne može biti veća od 15 godina zatvora. Masipa će odrediti da li je ubio iz nehata nerazumnim prekoračenjem upotrebe vatrenog oružja ili će mu na teret staviti druga krivična djela.

Zlatni paraolimpijac na 400 metara, Pistorijus, je svjetsku slavu stekao ispunjenim olimpijskim normama u trci na 400 metara i štafeti 4X400 metara, iako su mu obje noge iznad koljena amputirane još kao 11-mjesečnoj bebi.

Pistorijus je u kupatilu svog doma u Pretoriji pucnjima iz pištolja ubio Stenkamp, koja je poznati model u Južnoj Africi, tvrdeći da je mislio da su u njegov dom provalili razbojnici. Pistorijus, međutim, ima dosije korišćenja vatrenog oružja i prije ubistva, jer je optuživan da je iz pištolja pucao u jednom restoranu ali i iz automobila.

Pistorijus je izbjegao doživotnu robiju, ali još stoje kvalifikacije ubistva iz nehata, prekomjerne upotrebe vatrenog oružja i posjedovanja i korišćenja nedozvoljene municije, pa bi slavni sprinter mogao dobiti i do 15 godina robije!

Bonus video: