Suđenje Kalićima: Optužnica lakša za 700.000 eura

108 pregleda 0 komentar(a)
Amina Kalić, Foto: Jadranka Ćetković
Amina Kalić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 11.09.2014. 08:21h

Rožajci Safet Kalić, njegova supruga Amina i brat Mersudin, sada se terete da su oprali 7,8 miliona eura stečenih švercom droge.

To je definisano preciziranom optužnicom specijalnog tužioca Hasana Lukača, koji je do juče Kaliće teretio za pranje 8.500.000 eura.

Prije čitanja precizirane optužnice u bjelopoljskom Višem sudu, Lukač je juče objasnio da je do izmjene došlo jer sud u toku postupka nije u potpunosti utvrdio činjenično stanje o porijeklu novca, uprkos tome što je vještak finansijske struke sačinio dopunu nalaza.

Prema optužnici, koja ostaje nepromijenjena po pitanju osnova transfera kao i pravne kvalifijacije, Kalići su se od 2005. do juna 2011. udružili da putem bankrarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da potiče od prodaje droge, preko kriminalne organizacije, čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, koji je zbog prodaje droge pravosnažno u Njemačkoj osuđen na 11 godina.

On je, piše u tom dokumentu, po instrukcijama brata Safeta - organizovao, nadgledao i pratio transport heroina i prenos novca stečenog od prodaje droge, što potrvđuje i oduzimanje 21 kilograma heroina u Njemačkoj. Kalići se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi koje su bile u njihovom vlasništvu ili u vlasništvu njihovih bliskih srodnika, čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu od 7.773.121 eura.

Safet Kalić je u bjekstu i njemu se sudi u odsustvu.

U međuvremenu, protiv njega počeo je još jedan sudski postupak zbog neovlašćeno držanja oružja i eksplozivnih materija.

Optužnim predlogom Kaliću se stavlja na teret da je 27. jula 2011. godine, u svojoj kući držao lovački karabin, revolver „ranger" i 40 komada municije za koje nije imao potrebne dozvole. Nelegalno oružje i municija kod Kalića su pronađeni tokom pretresa porodične kuće prilikom hapšenja njegovog brata Mersudina i supruge Amine, upravo zbog sumnje da su oprali novac stečen švercom droge. Suđenje za pranje novca, nastavlja se 6. oktobra.

Mersudin htio da šeta...

Vijeće sudije Vidomira Boškovića, odbilo je juče predlog odbrane da se Mersudinu Kaliću ukine mjera nadzora - zabrane napuštanja prebivališta.

Mersudin Kalić je početkom aprila pušten iz pritvora, nakon što je odbrana nekoliko puta ukazivala da je pritvor “trajao predugo, van svakog razumnog roka”...

Rodbina i prijatelji Kalića, u nekoliko navrata nudili su ogromne svote novca kao kauciju da se Mersudin brani sa slobode. Sud je odbijao svaki taj predlog.

Bonus video: