Porodica Kovačević ogorčena na ljekare: Sava poslali kući, on ubrzo umro

"Iako nije mogao da pomjera ni ruke ni noge upućen je kući. Nijesu htjeli da daju uput za kotorsku bolnicu", kaže Savov brat Milorad
173 pregleda 30 komentar(a)
Budva Hitna pomoć, Foto: Vuk Lajović
Budva Hitna pomoć, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.09.2014. 06:37h

Porodica Kovačević podnijela je krivičnu prijavu protiv osoblja Službe hitne medicinske pomoći u Budvi, smatrajući ih odgovornim za smrt njihovog brata i sina Sava Kovačevića (51), koji je prekjuče ujutru iznenada umro od posljedica, najvjerovatnije, moždanog udara.

Potreseni jer Savo nije upućen u kotorsku Opštu bolnicu, već je, kako tvrde, bukvalno istjeran iz prostorija Hitne pomoći, Kovačevići su revoltirani onim što smatraju neukazanom adekvatnom medicinskom pomoći, a potom ponašanjem osoblja te službe.

Posebno su iziritirani time što su zaposleni u Hitnoj pomoći pozvali pripadnike Interventne jedinice policije da naredi članovima porodice da preuzme polusvjesnog Sava iz ambulante jer im je, navodno, pravio nered, iako je bio u kontuzovanom stanju.

Veliki broj Savovih prijatelja, koji su se okupili da izjave saučašće porodici, najavili su proteste protiv Službe hitne pomoći.

Savo je primljen u Hitnu u alkoholisanom stanju, a njegov brat Milorad kaže da mu je data samo infuzija i da ljekari nijesu uvidjeli da je posrijedi bio moždani udar. On dodaje da Savo nije mogao da pomjera ni ruke ni noge, i da je, uprkos tome, upućen kući.

Savo je u utorak oko jedan sat iza ponoći došao u kancelariju svoga brata Milorada

"Prvi put sam ga takvog vidio. Sjeo je na stolicu, počeo je nerazumljivo da govori. U jednom momentu je pokušao da ustane, ali je sldiznuo sa stolice na pod. Počeo je da povraća. Zvali smo odmaha Hitnu pomoć, odakle su rekli da ne mogu da dođu, jer imaju neki hitni slučaj i da ga mi dovedemo tamo. Pozvao sam kolege taksiste, koji su mi zajedno sa dva policajca pomogli da ga unesemo u automobil", ispričao je Milorad „Vijestima" i dodao da je Savo bio u besvjesnom stanju.

Kada su ga doveli u Hitnu, Milorad tvrdi da tamo nije bilo nijednog drugog pacijenta.

"Rekao sam da ću doći za pola sata, znajući da ljudi ostaju u Hitnoj ako su u pitanju teška pijanstva do triježnjenja. Međutim, meni je, vjerovatno ljekarka, rekla da će sve biti gotovo za 10-15 minuta, dok dobije infuziju i da ga odmah preuzmem i vodim kući. Insistirao sam da mu se da adekvatna pomoć, jer je čovjek bio nepomičan. Predložio sam da ga vozim za kotorsku bolnicu, ako je potrebno. Otišao sam za 15 minuta do Hitne pomoći, vidio kroz prozor da je brat i dalje u istom stanju, prima infuziju i leži u istom položaju, te sam se vratio na posao. Kako sam se vratio do kancelarije da preparkiram kola, došla je policija sa nalogom da ga preuzmem jer su zvali iz Hitne pomoći", kazao je Milorad.

Policajci su mu rekli da su iz Hitne prijavili Sava da ih ometa i da ne mogu da funkcionišu:

“Odlazim tamo, pitao sam doktoricu u čemu je problem, a ona me uvela u prostoriju gdje je nepomičan ležao Savo i pokazala ispod kreveta 'vidite kako se on ovdje ispovraćao i urinirao'. Rekla je da treba da dođu drugi pacijenti te da će Savo spavati, pa je isto da li će spavati u Hitnoj ili kod kuće. Kazala je da je primio terapiju i da će se probuditi za pet, šest sati i da ga vodimo. To se dešavalo oko tri izjutra, nijesam mogao da ga vodim u njegov stan jer bi tamo bio sam, pa sam ga doveo do kancelarije u nadi da će se naspavati i probuditi. Ujutru oko osam sati, kada sam završio sa poslom, prebacio sam ga do porodične kuće. Dok sam ušao u kuću i djecu ispratio do škole, on je preminuo. Onako u šoku sam upalio kola i jurio do Hitne, vjerujući da ga mogu reanimirati".

Milorad vjeruje da mu je brat umro bez ukazane pomoći zato što su vjerovali “stručnom osoblju” da će biti sve u redu: “Izbacili su ga na ulicu da tako umre".

Sestra tvrdi da je osoblje bilo drsko

Sestra pokojnog Sava, Nadežda, rekla je da su odmah podnijeli krivičnu prijavu jer je očigledan propust Ijekarskog osoblja:

“Njemu se moždani udar dogodio dok je bio u Hitnoj. Nakon što sam došla, kada smo ga mrtvog doveli, insistirala sam da mi se kaže kakva je bila terapija, oni su odbili da od-, govore. Nisu čak htjeli ni da nam daju njihova imena, ni doktorica ni medicinske sestre. Takvo ponašanje ne znam kako opisati, nivo ulice, toliko drsko da ne možete vierovati. Prosto sam na ivici šoka. Medicinske sestre su čak lagale, govorile da je Savo ustajao, što je nemoguće".

Milorad Kovačević ističe da ga je najviše pogodilo ophođenje osoblja Hitne pomoći:

"Bilo bi dovoljno da su da li uput za kotorsku bolnicu. Možda je trebalo da ga na svoju ruku odvedem bez uputa u bolnicu".

Bovan: Vitalni parametri su mu bili stabilni, mogao je da govori

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kazali su da je medicinsko osoblje postupilo u skladu sa protokolima i Ijekarskom doktrinom.

"Pacijent je bio na posmatranju dva sata, što je i uobičajeno za bolesnike koji se jave zbog problema sa prekomjenom upotrebom alkohola i vitalni parametri su bili stabilni pri otpuštanju", saopštila je Ijekarka Jana Bovan iz budvanske hitne pomoći

Ona je rekla da je pacijent imao simptome trovanja alkoholom i nije bilo moguće utvrditi da je nastupio moždani udar. Bovan je kazala da Kovačević nije bio u kontuzovanom stanju, kako navodi porodica, već da je jedno vrijeme i sam boravio u hitnoj službi i da je mogao da govori.

"Porodica je bila agresivna prema medicinskom osoblju i bilo je fizičkih napada. Nije tačno da je policija pozvana zbog nereda koji je pacijent izazvao, već samo kako bi nas povezala sa njegovim bratom koji nije bio prisutan, jer je pacijent bio pri otpuštanju", rekla je Bovan “Vijestima". D. Đ.

Bonus video: