Obama: Napadaćemo islamiste iz vazduha "gdje god se nalazili"

Američki predsjednik najavio je i da će SAD predvoditi široku koaliciju sa zadatkom da oslabi, a zatim i uništi Islamsku državu
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2014. 06:23h

Američki predsjednik Barak Obama, rekao je da će SAD proširiti vojnu kampanju protiv boraca ekstremističke grupe Islamska država.

On je naveo da će se američka vojska boriti protiv islamista napadajući ih iz vazduha "gdje god se nalazili".

Obama je ipak nagovijestio da će se proširena kampanja sprovoditi duž iračke granice do ciljeve Islamske države u Siriji.

Američki predsjednik najavio je i da će SAD predvoditi široku koaliciju sa zadatkom da oslabi, a zatim i uništi Islamsku državu.

Obama je rekao da u kampanju neće biti uključene američke kopnene trupe i dodao je da se kampanja razlikuje od ratova u Iraku i Avganistanu i da odražava borbu SAD protiv terorizma u Jemenu i Siriji, koje su nekoliko godina na udaru američkih bespilotnih letjelica.

Ovakva najava znači da će se SAD upustiti u treći rat na teritoriji Iraka, ali ovoga puta to neće biti protiv države, već protiv paravojne formacije koja sadrži oko 10.000 islamskih fanatika.

"Obamin govor nije bio klasičan poziv u rat, već je ukazao na to da je Islamska država zlo i smrtni neprijatelj državljanima Amerike i njihovim interesima", smatra vojni analitičar Tom Doneli.

Obamin plan podrazumijeva dvostruko ili trostruko veći broj vazdušnih napada na uporišta Islamske države, kao i obuku pobunjeničke vojske koja bi se borila kako protiv Islamske države, tako i protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Bonus video: