BOMBOM NA KUĆU

Spahić nakon nove eksplozije: Zaštitiću porodicu po cijenu života

Niko nije povrijeđen u napadu "kašikarom", a od gelera je oštećen automobil i prozori na kući
96 pregleda 1 komentar(a)
Arif Spahić porodična kuća, Foto: Jadranka Ćetković
Arif Spahić porodična kuća, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.03.2019. 13:41h

Još jedna bomba eksplodirala je ispred kuće  bivšeg, pravosnažno osuđivanog sudije iz Bijelog Polja Arifa Spahića.

Niko nije povrijeđen u napadu ručnom bombom -  “kašikarom”, a od gelera je oštećen  Spahićev automobil, ali i prozori na njegovoj i  nekoliko  okolnih kuća.

Prva bomba  postavljenja je početkom marta - napravu, ostavljenu tada na metar  od Spahićevog “golfa”, prvi je primijetio njegov maloljetni sin. 

Spahić je juče rekao kako vjeruje da mu je i ovu bombu  podmetnuo Bjeleopoljac Sead Brzać,  optužen i za prvi napad.

On je “Vijestima”  ispričao da je upravo otišao na spavanje kada je začuo snažnu detonaciju. 

“Istrčao sam napolje i vidio dim koji se dizao iznad terase, kao i komšije koji su izašli da vide šta se desilo“, kazao je Spahić.

Bjelopoljska policija obezbjeđivala je mjesto eksplozije  do jutra, kada je zamjenica osnovnog državnog tužioca Vesna Šćepanović obavila uviđaj.

Bivši sudija rekao je da je ogorčen što mu drugi put, za pola  godine, bacaju bombe ispred porodične kuće.

Naglasio je  da po cijenu života mora zaštititi svoju porodicu i da će zbog toga zatražiti hitan prijem kod načelnika CB Bijelo Polje Veselina Damjanovića, kao i kod ministra policije Raška Konjevića.

Policija je, kako je saopšteno iz te institucije, podmetanje prve naprave  rasvijetlila nakon  mjesec dana. Suđenje optuženom Seadu Brzaću počinje 12. septembra.

Do eksplozije je došlo tačno pet i po godina nakon hapšenja Spahića (62) i sedam mjeseci nakon što je odslužio zatvorsku kaznu  zbog korupcije.

Spahić je u julu 2010. godine osuđen na sedam godina zatvora, ali je ranije pušten na osnovu pomilovanja predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.  Istovremeno, Ahmet M. Hodžić (49) i Senad S. Zoronjić (44) , dobili su po tri godine zatvora zbog krivičnog djela “primanje mita pomaganjem”. 

Bivši sekretar Skupštine opštine Bijelo Polje Džemal G. Ljuca, osuđen je na dvije godine zatvora zbog krivičnog djela “primanje mita pomaganjem”, dok je za isto krivično djelo Nedžad S. Brčvak u odsustvu osuđen na godinu. 

U obrazloženju presude piše  da je  dokazano da su okrivljeni izvršili krivična djela, ali nije prihvaćeno  da je Spahić počinio krivično djelo primanje mita u produženom trajanju. 

Navodi se  da se iz sadržine telefonskih razgovora između Spahića, Ljuce i Brčvaka zaključuje da je u pozadini novac - poklon za sudiju, u vezi sa suđenjem Mirsadu Idrizoviću, koji je bio osuđen za saobraćajnu nesreću  2008, u kojoj je stradao Danilo Dulović. 

“Spahić je primio poklone u novcu od Brčvaka, koji mu je obećao poklone u iznosima od 3.500, 7.000 i 10.000 eura da izrekne blažu kaznu (Idrizoviću), ukine pritvor, omogući bjekstvo...”, navodi se u presudi. 

On je osuđen zbog još jednog primanja mita, jer je, kako piše u presudi, od početka februara do 17. marta 2008. uz pomoć Hodžića i Zoronjića, zahtijevao i primio poklon u novcu, koji je Hakija Murić predao Hodžiću i Zoronjiću, a oni Spahiću. 

“Svrha predaje novca je da Spahić,  u krivičnom postupku protiv sina Hakije, Ezrina Murića, optuženog za prodaju droge, izrekne što blažu kaznu, ukine pritvor i omogući ukidanje svoje presude pred drugostepenim sudom, a radi ponovnog suđenja i blažeg kažnjavanja u ponovnom postupku”, piše u presudi.