Izložba Ivane Smiljanić u Perjaničkom domu

Smiljanić je realizovala 16 samostalnih izložbi i performansa i više od pedeset puta izlagala na grupnim izložbama i festivalima
80 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Smiljanić
Ivana Smiljanić
Ažurirano: 09.09.2014. 16:46h

Izložba Ivane Smiljanić pod nazivom “Nevidljiva“ koju čini ambijentalna postavka sačinjena od zidnih crteža i zvuka, biće otvorena večeras u 20 sati u Perjaničkom domu na Kruševcu, u organizaciji Centra saveremene umjetnosti Crne Gore. “Koristeći zvuk, zidni crtež i neke svoje intimne bilješke, kreirala sam jedan neobičan ambijent u kome postaje vidljivo sve što se toliko teško vidi, da ni ne vjerujemo da postoji. Nešto pažljivo skrivano i lucidno u partnerskim odnosima”, zapisala je umjetnica iz Beograda o postavci koju će biti u prilici da pogleda podgorička likovna publika. Ivana Smiljanić je vizuelna umjetnica, performerka i plesačica. Koristeći različite medije i resurse sopstvenog tijela, umjetnica preispituje i problematizuje iskustva/pojave/probleme sa kojima se susreće kao žena, kao umjetnica i kao građanka. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistrirala na istom fakultetu 2009. godine.

Završila je Ženske studije pri Centru za ženske studije u Beogradu 2013. Dobitnica je Nagrade Henkel Art Award za Srbiju u 2011. godini i Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2009. godinu. Realizovala je 16 samostalnih izložbi i performansa i više od pedeset puta izlagala na grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara u Beogradu.

Bonus video: