Suđenje bivšem gradonačelniku Nikšića: "Greška je što se nismo pokrili papirima"

Zamjenik Osnovnog državnog tužioca, Sofija Lukovac, kazala je da samo za gradnju kapele postoji 27 ugovora šoping metodom
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2014. 06:00h

Bivši predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić negirao je juče na glavnom pretresu da je zloupotrijebio službeni položaj tako što je prekršio Zakon o javnim nabavkama i kazao da posjeduje neophodnu dokumentaciju za sve ugovore za koje ga tereti optužnica.

Radojičiću se stavlja na teret da je od kraja 2008. do kraja 2010. godine, mimo zakona angažovao izvođače radova na gradnji kapele na novom groblju u naselju pod Trebjesom, za radove na aerodromu Kapinom polju, na uređenju Dnevnog centra i prostora oko Muzičke škole, kao i za poslove za potrebe FK "Sutjeska".

U optužnici piše da su izvođači birani tzv. šoping metodom ili neposrednim ugovorima, čime je Radojičić navodno njima pribavio korist, a onemogućio drugima da učestvuju u otvorenom postupku javne nabavke.

"Sve sam radio da bi poslovi bili što prije završeni, a ugovore smo sklapali sa firmama koje su ponudile najnižu cijenu i pristale da nas sačekaju da obaveze izmirimo kada to budemo mogli. Da sam htio da pribavim korist nekome, angažovao bih jedno preduzeće a ne više njih. Sa cijenama i radovima bili su upoznati nadležni organi, tako da se radilo o realnim cijenama", kazao je bivši prvi čovjek Nikšića.

Zamjenica osnovnog tužioca Sofija Lukovac, pitala je Radojičića kako je šoping metodom zaključio 27 ugovora za svega dva-tri mjeseca ako Opština nije imala novca i kako se desilo da sedam ugovora potpiše istoga dana, a da svima bude granična vrijednost od 29.000 eura.

Radojičić je objasnio da šoping metod ne obavezuje postojanje sredstava na računu, da je ugovore potpisivao kada je imao vremena, a da se dešavalo da izabrani ponuđač počne sa radom i prije nego što to bude ugovorom ozvaničeno.

Radojičić je rekao da je tadašnji direktor Komunalnog preduzeća Milorad Milunović, za poslove gradnje kapele angažovao firmu "Sanik”, ali da sa njima nije potpisao ugovor, što je on tek kasnije saznao

Službenica za javne nabavke u Opštini Nikšić Marija Stojković, svjedočeći je objasnila da je, prema tadašnjem Zakonu o javnim nabavkama, gornja granica prema kojoj se mogla koristiti šoping metoda bila do 30.000 eura.

Na pitanje tužiteljke, Stojković je rekla da su o poslovima putem šoping metode mogle biti upoznate samo firme kojima su ponude poslate, ali ne i ostale. Rekla je da su ponude uglavnom slate lokalnim ponuđačima.

Izgradnja kapele je najveći posao koji je obavljen bez tendera. Na tom poslu radilo je više kompanija, a potrošeno je 596.000 eura.

Radojičić je rekao da je tadašnji direktor Komunalnog preduzeća Milorad Milunović, za poslove gradnje kapele angažovao firmu "Sanik”, ali da sa njima nije potpisao ugovor, što je on tek kasnije saznao.

Kazao je da je Milunović, nakon završenih grubih građevinskih radova, odustao da sa “Sanikom” potpiše ugovor, "iz straha da neće biti u mogućnosti da izmiri obaveze".

Zbog toga je Opština, kako je tvrdio Radojičić, bila prinuđena da šoping metodom angažuje izvođače...

Njemu se stavlja na teret i da je kao predsjednik Upravnog odbora “Sutjeske”, bez saglasnosti Skupštine kluba, dao ovlašćenje direktoru Andriji Vujoviću - da sklopi ugovore sa firmama “Zarubica company” i "Varilac" oko završetka poslova izgradnje pomoćnog stadiona...

"Moja greška je što nijesam tražio od direktora da sve to bude papirološki pokriveno", kazao je Radojičić.

Angažovali firmu sa jednim radnikom

Poslovi uređenja dvorišta Dnevnog centra, povjereni su firmi "Vigi" za koju je, kako je kazao Radojičić, kasnije saznao da ima samo jednog radnika.

"Angažovali smo izvođača koji je ponudio najjeftiniju cijenu i nijesmo bili dužni da se bavimo pitanjem broja radnika, niti registracijom njihove djelatnosti", kazao je Radojičić.

Firma "Vigi" je registrovana 14. avgusta 2007. godine kao društvo za proizvodnju trgovinu i usluge a njena djelatnost je bila trgovina na malo mesom i proizvodima od mesa u specijalizovanim prodavnicama, da bi 25. decembra prošle godine promijenila djelatnost u izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Istu firmu, kao i nekoliko drugih, Opština je angažovala za uređenja prostora oko Muzičke škole, objekta koji je uradila Fondacija "Ćano Koprivica".

Direktor Komunalnog nije znao da se gradi kapela

Milunović, bivši direktor Komunalnog, kazao je da je firmu “Sanik” na izgradnji kapele angažovala Opština.

Za tu gradnju, kako je rekao, saznao je tek kada su ga zvali iz te kompanije da ga pitaju da li je Komunalnom potrebna zemlja skinuta prilikom izvođenja grubih radova. Bez tendera posao od 600.000 eura

Prema njegovim riječima, Opština je novac za dio radova prebacila Komunalnom preduzeću, a oni istoga dana sredstva prenijeli na račun izvođača.

Kazao je da ne zna zašto nijesu direktno plaćali izvođača.

Na pitanje Radojičića - da li je Komunalno prije izgradnje kapele angažovalo firmu „Sanik” za određene poslove, Milunović je odgovorio potvrdno i dodao da je to uradio po njegovoj preporuci.

Bonus video: