FIAT: Priča vjekova i parodija pohlepa

77 pregleda 0 komentar(a)
Predstava Pare su...
Predstava Pare su...
Ažurirano: 09.09.2014. 11:54h

Današnji program FIAT-a 2014 donosi dvije predstave.

Prva dolazi iz Makedonije, a riječ je o predstavi “Pare su...“ koja je nastala u produkciji Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, u režiji Bojana Trifunovskog.

Predstava, koja će biti igrana večeras u 19 sati u sali DODEST-a, inspirisana je dramom “Parite se otepuvačka“ Rista Krla i romanom “Deveta konfiguracija“ Vilijama Pitera Blatija. Autor (para)teksta po kojem se izvodi predstava je Bojan Trifunovski, scenografiju i kostime osmislila je Meri Georgievska, dizajn svjetla uradio je Ilija Tarčugovski, a dizajn tona Nenad Trpenoski. Autor videa je Darko Mladenovski, a muzike je Kanton 6. U predstavi igraju Dragana Kostadinovska, Slaviša Kajevski, Gorast Cvetkovski i Sofia Nasevska-Trifunovska.

“Predstava je metafora pokušaja komunikacije vjekova, koji koegzistiraju na našem podneblju. U Makedoniji za sto godina je prošlo tri vijeka, tako da drama i hladnoća zapadnoevropskog tipa psihijatra simbiozom stvaraju atmosferu plastične dijaloške drame sa modernim mini/filmskim izrazom”, riječi su reditelja predstave “Pare su...”, Bojana Trifunovskog.

Predstava “Kralj Ibi” Maladype teatra iz Budimpešte, koju je po kultnoj drami Alfreda Žarija režirao Zoltan Balaš, biće igrana večeras u 21 sat u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Kostimograf i scenograf predstave je Kamilla Fatiol, dramaturg Judit Gošan, a pomoćnik režije Gergő Pelbat.U predstavi igraju Ákos Orosz, Zoltán Lendváczky, Gábor Jászberényi i Zsolt Páll.

"Koncept predstave oslanja se na prvobitni Žarijev tekst: farsu koju su osmislili adolescenti; divlju i satiričnu parodiju pohlepe i moći koja postaje izvanredni akt surealističnog pokreta", zapisala je o predstavi Rita Sebestyén.

Bonus video: