Joković predložio Janoviću: Ukinite naknadu meni i vama

"Bilo je godina kada je Uprava dodjeljivala Karate savezu i 120.000 što je za 50 odsto više od iznosa koje je Ministarstvo opredijelilo u poslednje dvije godine. Kada smo već kod agende, mi smo za normalno, osnovno funkcionisanje Karate saveza tražili 251.000 a dobili smo manje od 30 odsto", stoji u saopštenju Jokovića
137 pregleda 11 komentar(a)
Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović
Vladimir Joković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2018. 18:57h

Predsjednik Karate saveza, Vladimir Joković kazao je da je u potpunosti iznenađen reakcijom Ministarstva sporta na njegove iskrene i činjenično utemeljene stavove saopštene u intervjuu agenciji MINA.

On je u reagovanju naglasio da Ministarstvo sporta nijednim argumentom nije demantovala njegove činjenice.

"U nedostatku toga, više su se bavili ličnošću predsjednika Karate saveza, izmišljajući navodno moje lične razloge za brigu o karateu. Ovaj odgovor smatram ličnim, a pritom neistinitim i zasnovanim na nečijim pretpostavkama”, naveo je Joković.

Joković je kazao da se neće baviti ničijom ličnošću i da će, čuvati svoj, kao i ugled Karate saveza kojeg predstavlja.

"Ministar nije odgovorio na moje pitanje kojim kriterijumima i kojim pravilnikom se vodio kada je rapoređivao sredstva nacionalnim savezima. Pošto sam ostao uskraćen odgovorima Ministrastva sporta na moja pitanja, ja ću njih ispoštovati i odgovoriti na svaku njihovu navodnu ‘činjenicu’ o Karate savezu i o meni lično", kazao je Joković.

On je naglasio da je tačno je da je 2016. godine Karate savez dobio 30.000 od Uprave za mlade i sport, navodeći i da je tačno da je ona plaćala troškove reprezentacije za učešće na određenim šampionatima i pomagala i druge aktivnosti Karate saveza i da je taj ukupni iznos bio značajno veći.

"Bilo je godina kada je Uprava dodjeljivala Karate savezu i 120.000 što je za 50 odsto više od iznosa koje je Ministarstvo opredijelilo u poslednje dvije godine. Kada smo već kod agende, mi smo za normalno, osnovno funkcionisanje Karate saveza tražili 251.000 a dobili smo manje od 30 odsto", stoji u saopštenju Jokovića.

On je nagasio da nagrade koje su primili crnogorski karatisti u iznosu od 50.000 eura nije opredijelio ministar, nego isplatio ono što im po zakonu svakako pripadalo.

On je kazao da je za 25.000 eura koje je Ministarstvo dalo Karate savezu za organizaciju Balkanskog prvenstva, izrazio “zahvalnost u ime KSCG više puta”.

Joković je negirao krivicu Karate saveza što mladi takmičari nijesu dobili premiju, podsjećajući da je na prijemu ministar kazao da je budžet za premije za 2017.godinu potrošen i da će to isplatiti u 2018. godini.

“Još jednom napominjem da su ovu premiju dobili naši mladi košarkaši koji su bili viceprvaci Evrope u istoj uzrasnoj kategoriji, a naši karatisti na čelu sa Bojanom Boškovićem, šampionom svijeta u toj istoj uzrasnoj kategoriji, ostali su uskraćeni i pored obećanja a rezultate su ostvarili u razmaku od 40 dana", rekao je Joković.

"Za uskraćena sredstva od 40.000 i navodno nenamjensko korišćenje, dobro znate da sam došao na čelo saveza i poslije ovih zaduženja i da ste na sastanku uz prisustvo direktora reprezentacije Dragoljuba Fatića i tadašnjeg selektora Slavenka Bajića, doslovice izjavili kada biste mogli da vratite vrijeme, da nam ta sredstva ne biste uskratili i da ćete kao kompenzaciju za to, iznos značajno povećati za sledeću godinu. Ne da nijeste povećali iznos, nego ste nas nakon skoro godinu dana tužili da vratimo i prvu tranšu u iznosu od 40 hiljada eura", stoji u saopštenju Jokovića.

"Ako mislite da je neko zloupotrebljavao sredstva Karate saveza, molimo Vas da pošaljete sve državne inspekcije da to ustanove. Potpuno je nelogično uskraćivati i tražiti povraćaj opredijeljenih sredstava jer to uzimate od naših sportista koji ni krivi ni dužni neće moći ostvarivati željene rezultate. Bilo bi pravedno kazniti onoga koji je taj novac nenamjenski trošio, ja Vam za sve stojim na raspolaganju, ali će konačnu odluku o svemu ovome donijeti Sud", kazao je Joković.

On je poručio ministru Janoviću da je u zabludi kad misli da je zabrinut za sudbinu svojih ličnih interesa.

"Nakon završetka karijere, 20 godina sam bio van svih funkcija u karateu odbijajući ih do trenutka kada sam shvatio da materijalno mogu pomoći napretku sporta moje mladosti ", kazao je Joković, naglasivši da iskreno misli, a za sebe, kako kaže, zna – “da smo mi prvo sportisti pa tek onda političari", kazao je Joković.

On je istakao da je doživotnu naknadu dobio na zakonit način kao i svi sportisti što su je dobili.

"Vi je slobodno preispitajte i donesite odluku kakva mislite da je ispravna. Molim Vas da mi odgovorite da li je konflikt interesa kada Vi pomjerate granicu primanja doživotne naknade na 35 godina, gdje Vi automatski postajete uživalac tog prava a gospodine Janoviću zamolio bih Vas takođe da usvojite samo jedan moj prijedlog a to je da doživotnu naknadu ukinete samo meni i Vama a ostale sportiste toga poštedite", kazao je Joković.

Bonus video: