Zaboraviće se Tara ako išta preselite sa Cetinja

0 komentar(a)
Vijesti prije 10 godina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vijesti prije 10 godina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.09.2014. 15:26h

Cetinjska Opština zatražila je od ministra kulture Vesne Kilibarde da joj dostavi nacrt Zakona o arhivskoj djelatnosti, jer su, kako navode, “u saznanju da to Ministarstvo priprema nacrt za kona kojim se predviđaju neke novine, koje bi, izme|u ostalog, po drazumijevale gašenje Državnog arhiva Crne Gore na Cetinju“. Povod za takav zahtjev Opštine Cetinje je obraćanje radnika Arhiva gradonačelniku Aleksandru Aleksiću, koji su ga obavijestili da postoje sasvim realne i izvjesne namjere Ministarstva kulture da se postepeno izmješta veći dio nacionalnih i kulturnih ustanova iz Cetinja u Podgoricu.

- Ovaj proces bi započeo preseljenjem većeg dijela arhivskih fondova Državnog arhiva iz Cetinjau Podgoricu. Još važećim Zakonom o arhivskoj djelatnosti, u Crnoj Gori već 12 godina postoji jedinstvena i centralizovana arhivska služba, dok novi zakon predviđa njeno rasformiranje i davanje većine opštinskih arhiva na staranje lokalnoj samoupravi. To bi značilo ukidanje Državnog arhiva Crne Gore na Cetinju, gdje bi se po novom zakonu formirao regionalni arhiv, dok bi se u Podgorici smjestio Državni arhiv – navodi se u pismu zaposlenih Aleksiću.

Oni tvrde da bi, ukoliko bi se taj za konski projekat realizovao, uslijedilo “administrativno razbijanje Narodnog muzeja”. Dvor kralja Nikole i Biljardu bi, kako tvrde, bilo nemoguće izmjestiti u Podgoricu, ali bi zato Umjetnička galerija i Istorijski muzej, sa kompletnom muzejskom postavkom, bili premješteni sa Cetinja.

Izmještanje Centralne narodne biblioteke “Đurđe Crnojević” i Zavoda za zaštitu spomenika kulture bilo bi, kako kažu, lako izvesti.

Cetinjani su veoma burno reagovali i na samu pomisao o “takvoj vrsti projekta” i poručili da ni kome neće dozvoliti da nacionalne i kulturne institucije, ko je se vjekovima nalaze u gradu pod Lovćenom, prenesu bilo gdje drugo. Oni kažu da će republička vlast, “ako i jednog trenutka pomisli na tako nešto, vrlo brzo zaboraviti na prašinu koja se posljednjih mjeseci digla oko Tare, zbog prašine koja će se razlećeti sa Cetinja”.

Bonus video: