FESTIVAL U VENECIJI

Dobitnik Zlatnog lava je...

0 komentar(a)
Roj Anderson, Foto: Reuters
Roj Anderson, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2019. 13:37h

Zlatni lav na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji dodijeljen je Šveđaninu Roju Andersonu za film "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju".

Radi se o filmu sastavljenom od humorističnih vinjeta, koji su neki kritičari obožavali, a druge je ostavio zbunjenim. Radnja se događa u savremenoj Švedskoj sa povremenim trenucima nadrealizma i pjesme, i ovlaš prati dvoje ljudi koji bezuspješno pokušavaju da prodaju vampirske zube i druge predmete za prerušavanje.

Primajući nagradu Anderson je naveo italijanski neorealistički film "Kradljivci bicikala" kao ostvarenje koje je na njega jako uticalo.

Srebrni lav za najboljeg reditelja dodijeljen je Rusu Andreju Končalovskom za skoro nijemi film "Poštareve Bijele noći".

Holivudska zvijezda u usponu Adam Drajver i italijanska glumica Alba Rorvaher dobili su nagradu za glumu u filmu "Hungry Hearts".

Snažni dokumentarac Džošue Openhajmera o nasljeđu masakara u Indoneziji "The Look of Silence" osvojio je Veliku nagradu žirija.

Žiri, kome je predsjedavao kompozitor Aleksander Depla, dao je nagradu za scenarijo za film "Tales", o seriji priča koje se događaju u Teheranu, iranskom reditelju Rahstani Bani-Etemadi, a turski reditelj Kan Miždedži dobio je specijalnu nagradu za dramu "Sivas" o zanemarenom dječaku koji se zbliži sa psom.

Filmski festival u Veneciji, koji je počeo 27. avgusta, najstariji je međunarodni filmski festival u svijetu, osnovan 1932. godine.