Otvoren Hercegnovski strip festival

Festival je počeo u petak veče izložbom Rufus Dayglou u Galeriji Stanica na hercegnovskom Škveru
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2014. 13:08h

U okviru 8. Hercegnovskog strip festivala (HFS) sinoć je u Galeriji Josip Bepo Benković otvorena „Trostruka izložbu" na kojoj su predstavljeni radovi Branislava Baneta Kerca iz Novog Sada, Sonje Gašperov iz Splita i Iztoka Sitara iz Ljubljane.

Festival je počeo u petak veče izložbom Rufus Dayglou u Galeriji Stanica na hercegnovskom Škveru. “Zahvaljujem svima koji su došli da podrže festival u Herceg Novom koji je veoma važan za grad i za Crnu Goru, jer pokazuje cijelom svijetu da je narod ovdje zainteresovan za umjetnost i za strip”, rekao je Dayglou. Na otvaranju je bio i Moreno Burattini -autor planetarno popularnog Zagora koji je rekao “da voli da pređe na drugu obalu Jadrana,poslom ili kao turista , bilo da dolazi u Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i u Crnu Goru, jer se na ovim prostorima dobro osjeća.

“Prvi put sam u Crnoj Gori i ponosan što se nalazim u gradu kome se čitaju moji stripovi i stripovi uopšte, poručio je Burattini. Podijelio je sa prisutnima na otvaranju HSF i priču sa ljetovanja na Braču gdje je danima na plaži sretao čovjeka sa gomilom njegovih stripova, ali nije bio siguran da li treba da mu otkrije da je on autor Zagora..

Otvaranju HSF prisustvovali su i Zoran Đukanović, esejistu i strip-kritičar koji je stigao iz Holandije, redovni goste festivala Iztoka Sitar iz Slovenije, strip-autor, ilustrator i karikaturista, Tihomir Tica Tikulina , Veselina Veljović i Aleksandar Nešić koji će na festival predsatviti Prvi svjetski rat u stripovima.

Organizatori i domaćini Nikola Ćurčin i Jovan Subotić, brojnoj publici i poznatim gostima iz svijeta stripa uputili su još jednom dobrodošlicu uz podsjećanje na činjenicu da je HSF nakon sedam godina izrastao u međunarodnu manifestaciju.

Berza i radionica Na trgu Nikole Đurković juče (subota) bila je organizovana berza stripova, Najviše su se tražial Darkwood ova izdanja, a od klasika stripa Zagor i Alan Ford.

U kafeu Atelje organizovana je radionica stripa na kojoj su učesnici festivala zajedno, uglavnom sa mlađim Novljanima crtali stripoive.

Galerija

Bonus video: