Delo: U dva kulturna udruženja u Sloveniji okupljaju se radikalni islamisti

Slovenačka Sova je spoznala dva takva "propovjednika", koji su navodno imali kontakt sa navedenim udruženjima
3 komentar(a)
Džihadista, Foto: Shutterstock
Džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.09.2014. 11:43h

Slovenačka obavještajna agencija (Sova) prije nekoliko godina utvrdila je da se oko dva udruženja iz oblasti kulture okupljaju navodni zagovornici radikalnog islama, piše danas slovenački dnevnik Delo.

"Jedno od njih posjetio je 2011. Bilal Bosnić, koji je u srijedu u BiH uhapšen kao osumnjičeni za terorizam", navodi list, i dodaje da je Sova još 2012. utvrdila da udruženja El-Iman i Ensarud-Din posjećuju propovjednici "koji imaju lične kontakte na Balkanu i dijelu Evrope, koji pozivaju na nasilje protiv Zapada".

Slovenačka Sova je spoznala dva takva "propovjednika", koji su navodno imali kontakt sa navedenim udruženjima, a njihova imena su poznata redakciji Dela.

"Riječ je o propovjednicima, koji su veoma poznati u regionu i djeluju na relaciji Beč-BiH, a jednog od njih su bosanski organi povezivali sa terorističkim aktom", piše Delo.

List prenosi navode da je Bosnić u januaru 2011. propovijedao na otvarenju sunitske bogomolje (ili mesdžida) u Ljubljani, a da je boravio u Sloveniji potvrdio je za Delo i Alim Hasanagić, koji još navodi da su u ratu u Siriji učestvovala najmanje dva slovenačka državljanina.

List navodi i izjavu sekretara Islamske zajednice u Sloveniji Nevzeta Porića da je "regrutovanje islamskih boraca prije svega medijska pompa, i da "Islamska država iskorišćava medijsku moć i plaši ljude".

Porić je još rekao da nema informacija da se u Sloveniji bilo šta dešava, ali priznaje da zajednica ima "određene teškoće sa djelovanjem nekih pojedinaca", kao i da Islamska zajednica osuđuje nasilje, a posebno ono počinjeno u ime religije.

Bonus video: