Sudije više ne puše tokom suđenja i ne odugovlače

0 komentar(a)
Arhiva 5. oktobar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Arhiva 5. oktobar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.09.2014. 08:59h

Izvještaj OEBS-a o prvoj fazi projekta praćenja suđenja misije OEBS-a pokazao je da postoji vidan napredak u vođenju sudskih procesa, ali i neki nedostaci koji zahtijevaju intervenciju organa nadležnih za sprovođenje reforme pravosuđa, posebno prava na suđenje u razumnom roku, prava na fer suđenje i jačanja transparentnosti rada pravosudnih organa.

Projekat je počeo u maju 2007, a završen u junu ove godine. Predmet opservacije eksperata OEBS-a bilo je pravo na pravično suđenje.

To je, kako je kazao ministar pravde Miraš Radović, prvo organizovano praćenje suđenja od institucija izvan pravosudnih.

“Projekat praćenja rada sudova tekao je uporedo sa radom na izradi Zakonika o krivičnom postupku, što je veoma važno jer se projekat odnosio samo na krivične procedure. Izrada ZKP-a, koji je usvojen u julu, je podržao OEBS. Takav odnos neće izostati ni u fazi primjene Zakonika”, kazao je Radović.

On je rekao da su, uz izradu, uslijedile i preporuke, a jedna od njih ticala se i pretpostavke nevinosti u krivičnom postupku.

“Bilo nam je predloženo da u ZKP-u unesemo sankciju za kršenje pretpostavke nevinosti. Nijesmo je prihvatili zato što smo zaključili da takva sankcija već postoji u našem pravnom sistemu. Postoji sankcija naknada štete zbog kršenja pretpostavke nevinosti u Zakonu o obligacionim odnosima”, istakao je Radović.

On je dodao da su iz OEBS-a zaključili da sudovi nijesu kršili pretpostavku nevinosti i naglasio da su to radili mediji, uglavnom davanjem komentara i naslovima.

U Ministarstvu pravde, kako je kazao Radović, trenutno se radi na izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, u šta je takođe uključen OEBS, a on će biti usaglašen sa prihvaćenim međunarodnim standardima i konvencijama kojima su u međuvremenu pristupili.

Zakonik će biti usaglašen sa konvencijama koje tretiraju pitanja organizovanog kriminala i korupcije, pranja novca, torture, zaštite dobara koje štiti međunarodno pravo, konsolidovaće ona krivična djela koja su usmjerena protiv Vojske Crne Gore u skladu sa novim sistemom odbrane. On je dodao da je u toku i izrada Zakona o maloljetničkom pravosuđu.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica najavila je da će, u okviru projekta, ubuduće postojati javno objavljen raspored građanskih predmeta.

“Do sada je poslovnik zabranjivao mogućnost da stranka zna kod kojeg je sudije u građanskom žalbenom postupku njegov predmet. Ustavni sud je učinio tu odredbu poslovnika neustavnom i dao strankama pravo da mogu znati kada će biti uzet u rad njihov predmet u žalbi, kod kojeg je sudije i kada će biti sjednica Vijeća”, najavila je Medenica.

Ona je dodala da su napravili veliki broj planova da suđenje u razumnom roku bude primijenjeno. Kao rezultat takvih mjera, kako je istakla Medenica, u 2008. bilo je riješeno 66 odsto zaostalih predmeta iz ranijih godina.

Za prvih šest mjeseci ove godine riješeno je 53 odsto zaostalih predmeta, uključujući i 2008. godinu.

Medenica je podsjetila da je u prošlogodišnjem izvještaju u crnogorskim sudovima broj neriješenih predmeta bio 65 odsto a ove godine 30.

Ambasadorka misije OEBS-a u Crnoj Gori Paraskiva Badesku najavila je nastavak saradnje u septembru.

“Novi projekat uvodi konkretne mehanizme praćenja i primjene koji će omogućiti redovnu saradnju i koordinaciju između Misije, relevantnih državnih institucija i ostalih međunarodnih partnera”, kazala je Badesku.

Ona je predstavila verziju dokumenta “Praćenje suđenja, priručnik za praktičare”, koju je pripremio OEBS-ODIHR.

Moraju da nose toge

Neke od konkretnih zamjerki predstavnika OEBS-a su, kako je kazala Medenica, to što pojedine sudije ne nose togu, zapale cigaretu tokom glavnog pretresa, zatim odlaganje suđenja i nedoumica da li se vrše osptrukcije u okviru odlaganja, kao i to što glavni pretresi ne počinju u zakazanom roku. Ti problemi, prema njenim riječima, nakon sugestija posmatrača, više ne postoje.

Predstavnici Misije zapazili su i da advokati neopravdano traže odlaganje suđenja, a sudije odlažu suđenja i ne preduzimaju mjere prema osobama koje su dovele do odlaganja. Takođe, i stranke u sudskom procesu znaju, bez razloga, da traže odlaganje suđenja.

Bonus video: