U Nikšiću otvorena izložba “Savremena crnogorska skulptura”

139 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2014. 09:19h

U galeriji “Nikola I” u Nikšiću otvorena je izložba “Savremena crnogorska skulptura” u okviru koje se predstavilo 27 vajara različitih generacija.

Izložba, koja će biti otvorena narednih desetak dana, realizovana je u organizaciji Vajarskog simpozijuma Danilovgrad i nikšićkog Centra za kulturu, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Govoreći o izložbi “Savremena crnogorska skulptura“, koja se svake godine održava u organizaciji Umjetničke kolonije u Danilovgradu, istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević kazala je da je ona postala nezaobilazni dio umjetničkih sadržaja crnogorskog kulturnog prostora.

„Izuzetnost ove izložbe, jeste upravo u toj raznolikoj likovnoj poetici, različitim umjetničkim iskazima i pristupima, bilo da se radi o zrelim autorskim djelima starije i srednje generacije umjetnika ili pak o generaciji mlađih, koji tek razvijaju svoj skulptorski rukopis”, kazala je Bezmarević otvarajući izložbu u Nikšiću. Postojanje izložbe “Savremena crnogorska skulptura“, jedine takve vrste u državi, pruža mogućnost uvida u aktuelni trenutak crnogorske skulpture, što je, smatra istoričarka umjetnosti, od ogromnog značaja za svako ozbiljno bavljenje i proučavanje nacionalne skulpture uopšte.

Djela umjetnika, čiji su radovi izloženi u Nikšiću, prema riječima Bezmarević, pokazuje znakove usvajanja novih umjetničkih shvatanja,povezujući tradicionalno umjetničko naslijeđe sa iskustvom savremenosti, u njenom najpozitivnijem smislu.

“Insistiranjem na autentičnim obilježjima sopstvene umjetnosti dolazi do izražaja umjetnička subjektivnost svakog autora ponaosob, a samim tim i odsustvo bilo kakve jednoobraznosti, koja bi njihove specifične umjetničke impulse sputavala u njihovim interesovanjima ili usmjerenjima“, istakla je Bezmarević.

Upravo zahvaljujući toj slobodi umjetničkog izražavanja svaki od autora uspijeva da “opstane kao pojedinac, ne samo u okviru ovom prilikom napravljenog odabira, već uopšte, na nivou cjelokupne domaće savremene skulptorske scene“.

Galerija

Bonus video: