Incident u sjedištu policije: Dedić pepeljarom, Cupara šakom

Dedić je rekao Cupari da izađe iz kancelarije, nakon čega je ovaj krenuo ka njemu i odgurno ga. Dedić je zamalo završio na patosu
323 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2014. 06:32h

Višemjesečne tenzije i brojne optužbe u Sindikatu policije kulminirale su prošle sedmice kada je došlo do verbalnog, a umalo i fizičkog obračuna između dvojice sindikalaca u kancelariji Sektora za obezbjeđenje objekata i ličnosti u sjedištu Uprave policije u Podgorici.

"Vijesti" saznaju da se težak incident dogodio u kancelariji Dragoljuba Bata Dedića, nakon teških riječi i optužbi koje mu je uputio član Izvršnog odbora Sindikata UP i službenik policije Željko Cupara.

Cupara je, ispričali su sagovornici “Vijesti”, došao u kancelariju Dedića, kojeg je, kao sindikalnog predstavnika podružnice Sektora za obezbjeđenje ličnosti, pitao kada će početi da isplaćuje novac iz njihovog zajedničkog fonda za pomoć službenicima tog sektora.

Dedić je navodno odbijao da odgovara na pitanja Cupare, a potom je ustao iz stolice i onda, pokazujući prstom na vrata, rekao kolegi da izađe iz njegove kancelarije i gađao ga pepeljarom.

"Taj gest je iznervirao Cuparu, koji je krenuo ka Dediću, a potom ga grubo odgurno nakon čega je ovaj zamalo završio na patosu", ispričao je "Vijestima" sagovornik iz UP.

Dedić je zbog napada i bruke u kancelariji UP najprije izvijestio nadređene, a potom otišao i do ljekara po izvještaj o povredama. Poslije je podnio i prijavu protiv Cupare, a narednih dana očekuje se i odluka tužioca o tome da li će policajac biti prekršajno ili krivično gonjen zbog napada na Dedića.

“Riječ je o manjim ogrebotinama po rukama i koljenima od pada, ali će se tužilac izjasniti da li u tom incidentu ima i elemenata krivičnog djela", rečeno je "Vijestima" u UP.

Službenici policije prekinuli su incident, uzeli izjave od aktere i protiv obojice podnijeli prekršajne prijeve - Dedić će odgovarati zbog psovki i vrijeđanja, a Cupara zbog udaranja kolege.

Cupara nije htio sinoć da komentariše taj događaj, dok Dedić nije odgovarao na telefonske pozive novinara “Vijesti”.

Težak incident nastavak je višemjesečnog rata struja u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata, jer veliki dio nezadovoljnih službenika ne želi da ih Dedić zastupa u tijelima Sindikata UP.

Zbog toga su stotinak službenika tog sektora, početkom maja pokrenuli inicijativu kojom su tražili da im se saopšte imena delegata u Izvršnom odboru Sindikata UP, tvrdeći da oni po Statutu nemaju pravo da ih zastupaju na novim izborima. Oni su tražili da sve sindikalne podružnice prvo izaberu nove delegate po Statutu Sindikata UP, pa da se onda na kongresu bira novi vođa najveće sindikalne jedinice u Crnoj Gori.

Nezadovoljni članovi, među kojima se izvdajao Željko Cupara, Dejan Novaković i Savo Jovović, u brojnim incijativama i službenim zabilješkama tražili su da se formira pravni tim i nova izborna komisija kako bi se u sindikalnim podružnicama UP prvo birali novi predstavnici i novi delegati, pa tek onda i vođa.

Oni su zahtijevali i da se javno saopšti ko je u protekle tri godine dobio stanove, bespovratne kredite, novčanu pomoć, ali i naknade iz zajedničkog fonda, u koji se godišnje od članarina službenika policije skupi gotovo milion eura.

Uprkos brojnim inicijativama, krivičnim prijavama i verbalnim konfliktima, nije im se izašlo u susret, već su stari delegati, među kojima je bio i Dragoljub Dedić, bili kandidati u trci za predsjednika Sindikata UP nakon što je Marko Nikčević izabran za vođu SSCG. Na kongresu 12. avgusta za novog vođu izabran je dugogdišnji sekretar Mladen Šuškavčević.

Njegovim izborom ne stišava se bura u Sindikatu UP, jer su nezadovoljni članovi dali rok od dva mjeseca Šuškavčeviću kako bi im dostavio finansijske izvještaje.

Svi glasali da se stanovi "daju" Veselinu Veljoviću...

spektori Odjeska za suzbijanje privrednog kriminala ispituju kako je bivše rukovodstvo Sindikata Uprave policije, na čelu sa Duškom Vratnicom, Veselinu Veljoviću dozvolilo da iz sindikalnog fonda diskrecionim pravom podijeli osam stanova i jedan kredit.

Takva, nezakonita odluka, donijeta je na sjednici Glavnog odbora Sindikata UP 3. septembra 2009. godine, a u čiji zapisnik su “Vijesti” imale uvid.

“S obzirom da se direktor UP izjasnio da ima obavezu da svojim službenicima, koje je poslao kao šefove drugih organizacionih jednica (Berane, Bijelo Polje... ) dodijeli stanove, od ukupnog broja odvojeno je osam stambenih jedinica i kredit, kojim će raspolagati kabinet. Isti će donositi rješenje o dodjeli kako se ne bi u javnosti drugačije manifestovalo”, piše u zapisniku sa te sjednice Sindikata UP. Tu odluku o dodjeli osam stanova, mimo utvrđene rang-liste i konkursa, predsjednik i članovi glavnog odbora Sindikata UP jednoglasno su prihvatili.

Galerija

Bonus video: