Savjeti stručnjaka za sjajan doručak

174 pregleda 0 komentar(a)
doručak, Foto: Shutterstock
doručak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2018. 15:14h

Započnite dan uz zdrav i ukusan doručak koji će vas pokrenuti i pripremiti za izazove koji su pred vama, piše Mariana Volstedt u uvodu svoje knjige The Big Book of Breakfast: Serious Comfort Food for Any Time of the Day.

"Nutricionisti ocjenjuju doručak najvažnijim obrokom u danu. Ako se pritom pobrinete i da je uravnotežen, opskrbiće vas energijom te vam u trenu podići raspoloženje. Ako ujutro nemate vremena za pripremu bogatijih i nešto komplikovanijih obroka poput jaja, oslonite se na žitarice bogate vlaknima ili svježe voće. Pokušajte planirati, a ako je moguće i pripremati doručak unaprijed", predlaže autorka, javlja 24sata.hr.

Na vašem jelovniku trebale bi se naći raznolike namirnice umjesto da svakoga dana jedete isto. Promijeniti možete i vrstu pića. Doručak se ne mora sastojati samo od kafe, čaja, soka i čokoladnog mlijeka. Smoothie, može biti brz doručak sam po sebi i idealan je za one koji nisu jutarnji tipovi a žele se zdravo hraniti, ističe. U njih možete, osim voća, dodati i nešto povrća ili orašastih plodova kako biste u organizam unijeli više vitamina i minerala. Autorka donosi i savjete za čuvanje i pripremu kafe i čaja.

Kako uvijek napraviti savršenu kafu

"Ako imate aparat za kafu, redovno ga čistite jer bi u suprotnom mogao promijeniti ukus kafe. Kafu držite u nepropusnoj posudi, u frižideru. Za jači napitak za svaku šolju stavite dvije kašičice kafe, a za slabiju jednu ili jednu i po. Čaj držite na mračnom i hladnom mjestu, ali ne u frižideru. U čajnik ili kuvalo za vodu ulijte hladnu vodu i pričekajte da provri, a potom ulijte u šolju s čajem, promiješajte i ostavite da poklopljen odstoji tri do pet minuta. Potom odstranite vrećicu čaja ili ga procijedite ako vam je draži čaj u rinfuzi", kaže autorka.

Prvi izbor za doručak oduvijek su bila jaja. Lako ih je pripremiti, zdrava su i prilično dostupna, a moguće ih je spremiti na razne načine. Dobar su izvor proteina te su bogati vitaminima A, D i E. Prosječno jaje sadrži 70 kalorija i lako se probavlja.

"Ako je moguće, za kuvanje koristite jaja koja su stara od dva do nedelju dana jer im je lakše odstraniti ljusku nego potpuno svježima. Dodate li vodi u kojoj kuvate jaja malo soli, ljuska ne bi trebala pucati. Isto djelovanje postići ćete i ako iglom probušite malu rupu na većem kraju jajeta. Kako biste odredili je li kuvano, zavrtite ga na ravnoj podlozi. Ako se brzo vrti, kuvano je, a ako se lagano njiše, još je sirovo. Budući da je ponekad teško odrediti koliko je vremena potrebno kako bi jaja bila kuvana kako bismo htjeli valja znati da se meko kuvana jaja kuvaju između četiri i šest minuta, a tvrdo kuvana otprilike devet minuta. Kako biste im lakše odstranili ljusku, jaja gulite ispod mlaza ili u zdjeli hladne vode", savjetuje autorka, prenosi Radio Sarajevo.

Bonus video: