Herceg Novi: Drugi džez festival 6. i 7. septembra

105 pregleda 0 komentar(a)
Rambo Amadeus, Foto: Slavica Kosić
Rambo Amadeus, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.09.2014. 14:14h

Drugi Džez festival koji će se u Herceg Novom održati 6 i 7. septembra okupiće vrhunske umjetnike iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Njemačke.

U Dvorani Park nastupiće sastavi Little wing iz Njemačke sa trubačem Tomom Šilerom, "Stoks" iz Srbije sa Alksandrom Stojićem čije gitariske bravure, prema riječima Tonija Pušića, nikog neće ostaviti ravnodušnm, a iz Hrvatske Matija Dedić.

“Domaće snage” predstavljaće Ivan Marović, Mićko Peruničić, sakofonista Stefan Pavićević i drugi. Repertoar koji će biti ponuđen publici obuhvata free i mainstream jazz, be boop, klasiku, fusion, blues, pop, rok, etno muziku ali i Geršvinova djela i kompozicije Beatlesa.

Festival je kontrateza sadržajima uobičajene kulturne ponude koju ima Herceg Novi.

Važan je zato što džez, kao muzika koja je fenomen, trajno i nepovratno mijenja senzibilitet ljudi”, kazao je Antonije Pušić- Rambo Amadeus na današnjoj konferenciji za novinare.

Festival, zaključio je Pušić postoji zahvaljujući entuzijazmu i želji da gradu daju nešto plemenito Zagorke i Tomasa Šiler i Jovice Rašovića. Za koju godinu, uz ovu pozitivnu energiju koju imaju u organizaciji i podršku publike koja je cijelu ideju podržala i lani, mogao uskoro da postane jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu ali i da ugosti svjetski poznate džezere.

Inicijator osnivanja i član organizacije festivala Zagorka Šiler podsjetila je da su prije kao prijatelji nego kao sponzori manifestaciju podržali Opština Herceg Novi, Herceg fest, Benkom, Blulajn, Boka tim, Cicak akustika, Imperio holding limitid… Izvođači su bili predusretljivi i korigovali svoje honorare u odnosu na finansijske mogućnosti manifestacije.

Programi se održavaju u dvorani Park sa početkom u 20 časova. Ulaz je slobodan, a po završetku programa, obje noći u Pivnici će nastupati sastav MP trio.

Pušić: Septembar za sofisticiranije programe

Početak septembra nije slučajno izabran za vrijeme održavanja manifestacije. To je , prema riječima Antonija Pušića, period kada Novljani premoreni od ljetnje gužve i buke žele sofisticiranije kulturne sadržaje, a i profil turista koji u to vrijeme borave u gradu je drugačiji pa time i njihove kulturne potrebe.

Bonus video: