BRÜDERLICHKEIT UND EINHEIT U BERLINU

Za Njemce je važno da Vladimir Putin vidi da je cijeli Balkan sa Berlinom, a Balkancima je važno da njihovi narodi vide da je Berlin uz njih!
0 komentar(a)
Lideri Jugoistočne Evrope, Angela Merkel, Foto: Reuters
Lideri Jugoistočne Evrope, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2014. 08:46h

Dok cijela Evropa strahuje od rata u i oko Ukrajine, u Njemačkoj prijestonici okupili su se premijeri zemalja jugoistoka Evrope. Na poziv kancelarke Angele Merkel, u Berlinu su se prošle sedmice sastali premijeri (po abecedi, da se niko ne naljuti) Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Za Njemce je važno da Vladimir Putin vidi da je cijeli Balkan sa Berlinom, a Balkancima je važno da njihovi narodi vide da je Berlin uz njih! Sve u svemu, validan razlog za grandiozni “photo-opportunity” pred zgradom “Bundeskanzlaramta” (njemačke Kancelarije, to jest ureda Premijera), i par već obajatelih političkih poruka tipa ‘cijela regija ima evropsku budućnost’ ili ‘dolazi vrijeme ekonomskog preporoda’. Naravno, očekivanja su bila prevelika - što znači, uvijek su očekivanja prevelika - pa su milioni eura, milijarde čak, za kapitalne projekte (infrastruktura, energija, regionalna saradnja, itd.) sa kojima su balkanski premijeri i vlade najavljivale da će se vratiti iz Berlina, ostali samo prazne priče za naivnu raju Evrope. Toliko o dugo najavljivanoj Berlinskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu. Vidimo se dogodine u Beču, a do tada - Auf Wiedersehn!

* * *

Ali je fotografija, ipak, bila jedinstvena!

U sredini Merkelova, sa njene desne albanski premijer Edi Rama, a sa lijeve, odlazeći predsjednik Evropske komisije, Baroso. Do Rame, bosanski premijer Bevanda, pa hrvatski Milanović, crnogorski Đukanović i srpski Vučić. Od Barosa na lijevo, kosovski premijer Tači, makedonski Gruevski, austrijski kancelar Fajman i slovenačka premijerka Alenka Bratušek. Iza šefova, u stavu mirno, stoje ministri spoljnih poslova, a iza njih ministri ekonomija (u slučaju Kosova, ministar finansija), valjda zbog gorepomenutih miliona koji, ipak, nijesu legli na lokalne žiro-račune. Istina, nijesu svi nasmijani (manjak miliona ne može svako lako progutati, je l' da), ali je fotografija - za vjekove! Da Tito pozavidi na njoj! Što bi Nijemci rekli: Brüderlichkeit und Einheit!

Naravno, ova nova verzija bratstva i jednistva nema nikakve veze sa komunizmom, niti bilo kojom drugom ideologijom! Ali, nema mnogo veze ni sa demokratijom, ni sa integracijom u EU kao krajnjim ciljem demokratskih naroda Jugoistočne Evrope, pa ni sa evropskim vrijednostima. Dok bi možda bilo pretjerano ovo nazvati Bratstvom korupcije i Jednistvom kriminala, istina jeste da većina lidera JIE upravlja balkanskim verzijama banana republika - Absurdistanima oronulim u kleptokratiji!

Jer, kako drugačije nazvati zemlje čiji građani već decenijama žive u nestašici i nezaposlenosti, dok im njihovi lideri - ovi isti premijeri iz Berlina - govore kako žive u blagostanju, imaju evropsku perspektivu, te da moraju biti ponosni na progres i postignuti nivo demokratije. Onda nam, onako indirektno, kažu kako nam je bolje no Ukrajincima, Palestincima, Libijcima, Sirijcima, Iračanima, i ostalim svjetskim problemima.

Fotografija iz Berlina je najnoviji dokaz da za Evropu nismo više problem. Prošli smo testove, prebrodili nesuglasice. Naravno, nije sve gotovo - ima još par stvari koje se moraju srediti (Srbija će morati priznati Kosovo, a Kosovo će se morati složiti sa srpskim sjeverom, Makedonija će morati da mijenja nešto od imena) - ali je fotografija tu da nas podsjeti kako treba da bude od danas pa ubuduće. Brüderlichkeit und Einheit!

* * *

Berlinski photo-opportunity je, naravno, bio organizovan najviše zbog nas. Jer, kako drugačije objasniti to što, uprkos tome što se na toj fotografiji nalazi deset premijera, i duplo više ministara, sjutradan ta slika nije završila ni na jednoj naslovnici njemačkih dnevnih novina. Neke nisu čak ni vijest prenele, a one koje su o tome pisale, imale su kratke tekstove i negativne komentare (glavno pitanje njemačkih komentatora bilo je: čemu sve ovo?)

A ko je bio na naslovnicama, pitaćete?

Ukrajina. Putin. Erdogan. Islamisti. Sirija. Žreb za Ligu šampiona. Svadba Breda Pita i Andželine Džoli. Nama ostaje slika.

I kleptokrati sa nje!

Bonus video: