Sa turistima stižu i kradljivci: Na meti nakit, novac, tehnika...

4 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2014. 18:22h

U Baru je ove godine registrovano 26 krađa i teških krađa, od kojih je rasvijetljena 21.

“Statistika ukazuje da je među izvršiocima rasvijetljenih imovinskih delikata počinjenih na teritoriji opštine Bar u junu i u julu ove godine, registrovano osam stranih državljana”, saopšteno je iz UP.

Dodaje se da je u odnosu na isti period prošle godine, na teritoriji Bara registrovan povećan broj stranih državljana osumnjičenih za te delikte, za dva izvršioca.

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, u posljednje vrijeme sve češće se događa da kradljivaca nema u policijskoj evidenciji, te da oni zapravo dolaze u Crnu Goru kao turisti, što policiji posao čini složenijim.

Prema podacima podgoričke policije, u junu i julu ove godine za tri teške krađe na teritoriji glavnog grada sumnjiče se tri strana državlj anina.

“U istom periodu 2013. godine, tri strana državljanina sumnjičila su se za 12, tako da je broj izvršilaca u oba uporedna perioda ostao isti”, saopštili su iz UP.

Na teritoriji Podgorice u junu i julu registrovano je ukupno 35 krađa i teških krađa.

Šef Jedinice kriminalističke policije za suzbijanje tih krivičnih djela u Podgorici Predrag Jokić kazao je da društveni ambijent, kao i loša ekonomska situacija, doprinose tome da određeni broj, čak i mladih ili maloljetnih osoba, krade.

“Kao izvršioci krivičnih djela krađa i teška krađa, pojavljuju se najčešće punoljetna lica, često višestruki povratnici, a u manjem broju slučajeva imamo i maloljetnike kao izvršioce pomenutih krivičnih djela”, rekao je Jokić.

Dodao je da policijski službenici, radeći na rasvjetljavanju krivičnih djela protiv imovine i na suzbijanju imovinskog kriminaliteta, preduzimaju određene preventivne aktivnosti.

“Međutim, prevencija nije samo u nadležnosti Uprave policije. Na njoj treba da radi više društvenih aktera”, kazao je Jokić.

Dodao je da su policijske preventivne aktivnosti doprinijele da se smanji broj počinjenih krađa i teških krađa u prvoj polovini ove godine, u odnosu na isti period prošle.

“U periodu maja i jula ove godine na području nadležnosti Centra bezbjednosti Podgorica registrovano su 54 krivična djela krađa i teška krađa”, rekao je Jokić, i dodao da je aktivnošću službenika njegove Jedinice kriminalističke policije rasvijetljeno 37.

“Sa otvorenog prostora najčešće se kradu sekundarne sirovine, djelovi bakarnih kazana za pečenje rakije, pumpe za prskanje i drugi metalni predmeti”, kazao je Jokić.

Dodao je da se iz zatvorenih prostorija lopovi uglavnom kradu zlatni nakit, novac i tehničku robu

Na novinarsko pitanje da li postoje određene lokacije u glavnom gradu koje su najrizičnije i gdje su građani najčešće na meti lopova, Jokić je kazao da dosadašnje analize ukazuju na to da se ne može izdvojiti bilo koji dio grada kao najrizičniji.

Starije žene da budu obazrive

Jokić je kazao da lopovi, koji vrše teške krađe na drzak način, najčešće napadaju osobe ženskog pola starije dobi, jer od njih ne očekuju jači otpor.

“Vlasnicima preporučujemo da prije izlaska iz stana obavezno provjere da li su prozori zatvoreni, balkonska vrata i ulazna vrata zaključana, pa da tek onda napuste svoj stan”, rekao je Jokić.

Istakao je da shodno svojim mogućnostima, svaki građanin bi trebalo da ugradi blind vrata i postavi alarmni sistem.

“Osim toga, poželjno je da se stan redovno obilazi i da to čini osoba u koju vlasnik ima povjerenja. Takođe, preporučuje se da se ostavi i svjetlo na verandi ili na balkonu”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: