Hercegnovski strip festival od petka veče

79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2014. 13:57h

Hercegnovski strip festival biće otvoren u petak veče) u 20 sati u Galeriji Stanica izložbom strip crtača Rufusa Daygloa iz Velike Britanije, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Rufus, čuveni crtač “Tank Girl”, poznat i po crtežima Judge Dredd (Sudije Dreda), i Snaked a, oduševljen je festivalom za koji je, čuo u Londonu, Parizu i u Americi, što govori o njegovom značaju. Dayglo je između ostalih za Idw, Titan, i 3A. Član je tima animatora za nekoliko spotova benda “Gorillaz”, te ilustrator za web site “Suicide girls”! ,a radio je animacije i igračake bazirane na stripu.

Dayglo ističe da za razliku od američkih festivala koji su uglavnom komercijalizovani, na Hercegnovskom strip festival je “dominantna želja organizatora da promovišu strip kao umjetnost, pokrenu mlade na akciju i urade nešto kreativno i zajednički”.

On će dva dana crtati u Dječijem domu Mladost u Bijeloj za štićenike te ustanove za djecu bez roditeljskog staranja. Osnivač i direktor festivala, strip umjetnik Nikola Ćurčin kazao je da će ove godine smotra biti sadržajnija zahvaljujući izdašnijoj pomoći opštine i brojnih sponzora, što će doprinjeti promovisanju devete umjetnosti u Crnoj Gori.

Hercegnovski strip festival koji će ove godine biti održan od 5. do 10.septembra za šest dana publici će ponuditi sedam izložbi, pet predavanja, brojne radionica kao i uvijek atraktivan program crtanja na majicama, rekao je član Organizacionog tima festivala Jovan Subotić.

Prema Subotićevim, Herceg Novi zahvaljujući ovakvom programu i gostima postaje u septembru centar stripa u Evropi, a u Crnoj Gori je to tokom cijele godine. Hercegnovski strip festival okupiće najpoznatije autore devete umjetnosti iz svijeta.

Iz Italije će u saradnji sa njihovom ambasadom stići Moreno Burattini, najplodniji pisac Zagora, praktično njegov scenarista, teoretičar i književnik.

Branislav Bane Kerac stiže iz Srbije, kao nenadmašni majstor čistog crteža i fenomenalni strip stvaralac, autor Kobre, Cat Claw, Balkan Expressa, Tarzana, Bleka, Poručnika Tare.

On je najnoviji crtač Zagora a pa će u Herceg Novom publika premijerno vidjeti njegove nove radove i epizode koje će se pojaviti tek 2015. godine. Na HSF će biti i najpoznatiji teoretičar stripa u Evropi Zoran Đukanović. Biće promovisan novi album Iztoka Sitara stvaralaštvo uspješne hrvatske strip crtačice Sonja Gešparov, akademske slikarke i autorke “Vučine”.

Galerija

Bonus video: