„Pelarus” dug 110 metara i težak pet hiljada tona

125 pregleda 4 komentar(a)
Pelarus PDF, Foto: Arhiva Vijesti
Pelarus PDF, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.09.2014. 08:37h

Na petrolejski terminal Luke Bar juče je oko sedam sati ujutro vezana jahta “Pelarus”, koju su poznavaoci nautičkih prilika ocijenili najvećom, a po svemu sudeći i ubjedljivo najluksuznijom jahtom koja je ikada uplovila u crnogorske vode.

Jahta "Pelarus" boravila je tokom dana u Luci na takozvanom "bunkeru", tankovanju goriva, i privukla je veliku pažnju prolaznika.

- Ova jahta u privatnom vlasništvu pod zastavom Bermuda krstari svjetskim morima, ali ne u komercijalne svrhe. Sagrađena je prošle godine, duga je 110, a široka 18 metara, teška više od 5.000 tona, sa gazom od 4,5 metara. Broj članova posade varira, i uvijek je više od 30". izjavila je za "Vijesti" agent broda Jasna Krstić iz barske agencije "Mikmar". Prema navodima iz Lučke kapetanije Bar, "Pelarus" je u Bar stigao sa Rodosa iz Grčke, i plovidbu je već u toku jučeranjeg dana nastavio za Dubrovnik.

Veličinu tog impozantnog plove}eg objekta na bolje opisuje podatak da je za svega nekoliko metara kraći od feribota koji saobraćaju na liniji Bar-Bari.

Kao i uvijek u takvim situacijama, ime vlasnika bilo je nedostupno i pored svih pokušaja. Na mjestima gdje se okuplja "nautička ekipa", spekulisalo se da je u pitanju najvjerovatnije "ruski tajkun".

Bonus video: