„Komplikovana međudržavna procedura“

Napad na Softića: Labudović nije saslušan zbog birokratije

Labudović se nalazi u zatvoru u Srbiji, zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike
53 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2019. 13:31h

Viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović još nije saslušao Beranca Dragana Labudovića, zbog sumnje da je nalogodavac pokušaja ubistva novinara Tufika Softića 2007. godine.

Labudović se nalazi u zatvoru u Srbiji, zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike.

Izjava od njega, i još jedne osobe, takođe zatvorenika porijeklom iz Crne Gore, kao svjedoka u postupku, trebalo je da bude uzeta početkom avgusta.

To se, međutim, neće desiti ni narednih dana, a razlog tome je, kako je „Vijestima" potvrdio viši tužilac u Bijelom Polju koji rukovodi postupkom, „komplikovana međudržavna procedura“.

Hadrović je rekao i da su netačni raniji navodi medija da predmet Softić leži u fioci.

Labudovića tužilaštvo tretira kao podstrekača napada na Softića. Prilikom rasvjetljavanja slučaja policija je utvrdila, kako su saopštili, da je Dragan Labudović za novac angažovao Vladimira Labudovića i Ivana Asanovića, koji su nanijeli povrede Softiću.

“Vijestima” je ranije saopšteno da je predmet u fazi izviđaja.

Iako o ulozi Beranca Draška Vukovića u ovom predmetu postoje oprečne informacije, njegova pomoć kao svjedoka tužilaštvu neće biti od velike koristi. Vuković je bio visokopozicioniran u piramidi šverca kokaina klana Darka Šarića iz Latinske Amerike, pa je na osnovu tih iskaza u Srbiji dobio status svjedoka saradnika.

On se početkom jula pojavio u Beranama, ponudivši tamošnjoj policiji da se testira na poligrafu i želeći da "sa sebe skine teret, jer nema ništa sa prvim napadom" na Softića.

Poligraf je, prema nezvaničnim informacijama prošao, ali je policiji i osnovnom tužiocu navodno ispričao da iza napada stoji Labudović.

Napad na Softića tada je tretiran kao nanošenje teških tjelesnih povreda, da bi tužilaštvo naknadno promijenilo odluku.

Pošto je za to krivično djelo nastupila zastara krajem 2012. tužilaštvo je na osnovu novih dokaza procijenilo da je napad na Softića ubistvo u pokušaju, koje ne zastarijeva.

Nakon toga, prema podacima “Vijesti”, Vuković je pred višim tužiocem negirao pređašnje iskaze o svojim saznanjima o napadu na Softića. Zatim je javno demantovao da je policiji i tužiocima dao iskaz o napadu na Softića, upućujući ih na Dragana Labudovića, koji je inače njegov rođak.

Istraga o podmetanju eksploziva pored Softićevog auta 2013. godine, u dvorišu njegove kuće, takođe je u fazi izviđaja pred osnovnim tužiocem u Beranama Goricom Golubović.

Galerija