Neobična zbirka Voja Šindolića: Kad pisci bitnici nešto nacrtaju

Šindolić je od Bukovskog dobio crtež (autobiografski?) čovjeka zatvorenog u boci, s narandžastim suncem koji se nalazi iznad njega
112 pregleda 0 komentar(a)
Vojo Šindolić, Foto: Novina
Vojo Šindolić, Foto: Novina
Ažurirano: 02.09.2014. 19:06h

Djela koja su svjetski pisci poklanjali prevodiocu i pjesniku Voju Šindoliću biće prvi put javnosti pokazana na izložbi u Šibeniku koja se otvara 4. septembra.

Keruakov crtež Pariza noću gigantska mačka ispred Ajfelove kule, ispod mladog mjeseca, kao obješeni veš koji potpuno sakriva fasade pariških ulica...

Ovaj Keruakov crtež nalazi se u privatnoj arhivi dubrovačkog pjesnika i prevodioca Voja Šindolića. Crtež mu je poklonio veliki pisac lično, budući da je Šindolić prevodio njegova djela. Takođe je od Bukovskog dobio crtež (autobiografski?) čovjeka zatvorenog u boci, s narandžastim suncem koji se nalazi iznad njega.

Šindolić u svojoj ličnoj zbirci ima i crtež s potpisom Peti Smit. Crtež se zove “Poljubac”, dvoje je ljudi spojeno u jednu vazu. Alen Ginsberg crta čudovište koje sebi jede rep uokvirujući grad.

Crteži beatnika Vilijama Barouza tek su prije par godina ugledali svjetlo dana i izazvali su pravu senzaciju; i oni će se moći pogledati na izložbi u galeriji Matija koja se u Šibeniku otvara u sklopu Festivala ljevice i alternative, koji počinje 3. septembra. Crteži iz Šindolićeve zbirke biće predstavljeni prvi put u javnosti. Naziv je izložbe “Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali”.

Šindolić je, naime, od 1975. do 1979. bio urednik časopisa Džuboks te je tako došao do prvih informacija o književnicima beat generacije.

Mnogi od spomenutih književnika usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je Šindolić počeo sakupljati i njihova likovna djela, više kao njihov prijatelj kojem su rado besplatno darivali, nego kao kolekcionar.

Bonus video: