Nastavnici će učiti o upravljanju otpadom i znanja prenositi na mlade

Misija OSCE u Crnoj Gori će opremiti tri odabrane škole iz Podgorice, Nikšića i Cetinja zelenim ostrvima, kako bi se stvorila potrebna infrastrutura za uspješnju realizaciju i održivost programa
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2014. 12:43h

Program “Obrazovanje o upravljanju otpadom” autora Aleksandra Perovića, direktora Ekološkog pokreta Ozon, Nacionalni savjet za obrazovanje je uvrstio u Katalog akreditovanih programa, pa će on biti novi program za stručno usavršavanje nastavnika tokom ove školske godine.

Program je razvijen u okviru projekta Škola ekološkog aktivizma, koji se već četiri godine realizuje uz podršku Misije OSCE u Crnoj Gori.

Program “Obrazovanje o upravljanju otpadom” prvi takve vrste u regionu, sastoji se od interaktivnih i kreativnih radionica, studijske posjete, organizovanja sistema separatnog odlaganja otpada u objektima, valorizacije i reciklaže, sve sa ciljem da se nastavni kadar upozna sa tematikom i aktuelnih stanjem, uključujući i politiku upravljanja otpadom, zakonsku regulativu, tretman prerade i sve druge potrebne detalje koji će im koristiti u prenošenju znanja na učenike osnovnih škola.

Misija OSCE u Crnoj Gori će opremiti tri odabrane škole iz Podgorice, Nikšića i Cetinja zelenim ostrvima, kako bi se stvorila potrebna infrastrutura za uspješnju realizaciju i održivost programa.

“Posebna vrijednost ovog programa je što će se u njegovu realizaciju uključiti polaznici Škole ekološkog aktivizma, koji su predstavnici podmladaka parlamentarnih političkih partija, studenti završnih i postdiplomksih studija, novinari, čime će se poslati poruka da, kada je kvalitet životne sredine u pitanju, tu treba da postoji opšti konsenzus i da svi treba da budemo složni i odlučni da riješimo problem kakav je nepravilno upravljanje otpadom, koji nanosi nesagledive ekološke i ekonomske štete društvu u cjelini”, kazali su u Ozonu.

Program će biti realizovan u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore, čije su preporuke i stručnost, prema riječima Perovića, pomogle da se program akredituje i koncipira na način koji će biti interesantan za nastavni kadar.

"Veoma smo ponosni što je program “Obrazovanje o upravljanju otpadom” ušao u obrazovni sistem, što je preduslov da se pogubne navike iskorijene i da se mladi od početka drugačije ophode prema nečemu što može biti vrijedna sirovina”, rekao je Perović.

Ovo je, prema njegovim riječima, dodatni vjetar u leđa da Ozon problematiku otpada podiže na sve veći nivo.

"Do momenta kada će se cijeli sistem aktivirati da riješi nešto što negativno utiče na kvalitet života, životnu sredinu, turizam, poljoprivredu i sve ono na čemu baziramo budući razvoj”, kaže Perović.

U realizaciji programa, u Ozonu očekuju veliku podršku od polaznika Škole ekološkog aktivizma, od kojih su neki na veoma odgovornim pozicijama u parlamentarnim političkim partijama.

"Želimo prevazići sve podjele i dokazati da se mogu objediniti sve konstruktivne snage kada je životna sredina i budućnost života u pitanju. Ideja ekološke države Crne Gore zaslužuje ribrending i ovo je odlična prilika da upravo mladi ljudi od kojih se očekuje da budu donosioci odluka utiču da se krene u tom pravcu”, rekao je direktor Ozona.

Deponija u šavničkoj opštini

Bonus video: