Ljeto koje je promijenilo fudbal

0 komentar(a)
Transfer rok, Foto: Arhiva "Vijesti"
Transfer rok, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.09.2014. 07:00h

Neredi u Milanu nakon prodaje Kake, Ibrino žongliranje pred 50 hiljada navijača na “Nou kampu”, tuga Franka Riberija u Minhenu, široki osmijeh šeika Mansura bin Zajeda u Mančester sitiju i, naravno, serija glamuroznih predstavljanja u Real Madridu - slike su koje su obilježile najuzbudljiviji ljetnji prelazni rok u istoriji fudbala.

U godini velike finansijske krize, kada najveće svjetske ekonomije uveliko traže mjere štednje i oporavka, u fudbalu se trošilo gotovo bez ograničenja.

Toliko da su pojedini eksperti tvrdili da je upravo fudbal jedan od razloga finansijskog kolapsa.

“Španska Vlada će ispitati činjenice na osnovu kojih su dvije madridske banke u jeku ekonomske krize odobrile Realu kredite ukupne vrijednosti 150 miliona eura”, glasila je vijest u španskim medijima negdje krajem juna.

Florentino Perez, 62-godišnji građevinski magnat iz madridskog predgrađa Hortaleze, pozajmio je tako 150 miliona kako bi u senzacionalnim transferima kupio Kaku i Kristijana Ronalda, dva posljednja dobitnika Zlatne lopte “Frans fudbala”. Uz Benzemu i Ćavija Alonsa, stvorena je druga generacija “galaktikosa”, nakon one Zidanove, Figove, Ronaldove i Bekamove s početka novog milenijuma.

Perez je već počeo da otplaćuje kredite, ali njegova računica na kraju će ispasti pozitivna. Pa čak i ako Barselona, koja je prošlosezonski perfektan tim nadogradila dovođenjem Zlatana Ibrahimovića, ponovo osvoji sve moguće trofeje.

Jer, gazda Reala nije doveo fudbalere koji će samo postizati golove, već “brendove” čija će se lica naći na omotima video igrica i ostalih proizvoda, prezimena koja će prodati stotine hiljada dresova...

- Veliki fudbaleri garantuju velike komercijalne ugovore. Tim novcem će se otplaćivati njihove zarade, ali i dovoditi novi fudbaleri. Sve ide u krug, a na dobitku je fudbal - glasi Perezova magična formula.

Izračunato je, naime, da će Real po završetku sezone zaraditi oko 150 miliona eura više nego što je potrošio prije početka, zahvaljujući TV pravima, reklamama, prodajama dresova i suvenira. I zbog toga je fudbal više od obične igre, više od pobjeda, više od trofeja...

A nešto južnije, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za finansijsku krizu nije čuo ni šeik Mansur bin Zajed, vlasnik engleskog Mančester sitija. Ovaj naftaš može da troši neograničeno, kažu upućeni. Doveo je Teveza, Adebajora, Berija, Leskota, pokušao je Kaku, Terija i Kristijana Ronalda, nije uspio samo zbog toga što Mančester siti (još) nije veliki klub...

Ali, dok su Perez i Mensur bin Zajed trošili, neko je morao da prodaje. Inter se valjda izvukao - umjesto Ibrahimovića doveo Etoa, Milita, Snajdera, Motu i Lusija. U Mančesteru nije bilo “nereda” zbog prodaje Ronalda i Teveza, jer su navijači navikli da vjeruju Fergusonu. U Arsenalu takođe nisu tugovali zbog Adebajora, jer se zna da će Venger stvoriti novog...

Jedino je Milan, koji je prodaju Kake iskoristio da sanira samo dio duga, podsjetio da svijet, ipak, drma ekonomska kriza.

Izazovima vremena ovog ljeta odolio je samo Bajern, koji nije dao Franka Riberija. A tražili su ga Mančester, Čelzi i Real.

KRISTIJANO RONALDO

94 miliona eura

(Mančester j. - Real Madrid)

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ

68 miliona eura

(Inter - Barselona)

KAKA 65 miliona eura

(Milan - Real Madrid)

ĆAVI ALONSO

35,4 miliona eura

(Liverpul - Real Madrid)

KARIM BENZEMA

35 miliona eura

(Lion - Real Madrid)

Bonus video: