RATKOVIĆEVE VEČERI POEZIJE

Uručena nagrada hrvatskom pjesniku: "Marko Pogačar će tek postati Marko Pogačar"

Nikoladis je, obrazlažući odluku, istakao da Pogačar zna mnogo o poeziji, filozofiji, kulturalnoj teoriji i da su njegove pjesme radost za univerzitetske profesore, koji se na njihovom primjeru mogu baviti arheologijom ideja
194 pregleda 0 komentar(a)
Marko Pogačar, Foto: Jadranka Ćetković
Marko Pogačar, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 06.09.2018. 06:50h

“Predanost poeziji, kosmopolitski duh, duboki filozofski uvidi, vanserijska vještina u jeziku karatkerišu cijeli opus Marka Pogačara, mladog pjesnika i jednog od najvažnijih stvaralaca postjugoslovenske književnosti”, kazao je predsjednik žirija 48. Ratkovićevih večeri poezije Andrej  Nikolaidis, na dodjeli nagrade Risto Ratković večeras u Bijelom Polju.

“U regionalnom kontekstu “Risto Ratković” je ako ne jedina, onda najznačajnija nagrada, koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine  za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglašena je “Zemlja, zemlja” Marka Pogačara”, kazao je on.

Nikoladis je, obrazlažući odluku,  istakao da Pogačar zna mnogo o poeziji, filozofiji, kulturalnoj teoriji i da su njegove pjesme radost za univerzitetske profesore, koji se na njihovom primjeru mogu baviti arheologijom ideja.

“To je ono što rade dobri pjesnici, poput Pogačara. Ono što od njih dobijamo nije tek mudrost i ljepota, nego i sloboda, radikalna otvorenost. Takvi pjesnici čine da je svijet opet mlad, a vrijeme ponovo ono prije nego što smo potrošili sve mogućnosti. Poeziju Marka Pogačara pratim od njegove prve knjige koju je dobio od tadašnjeg zajedničkog urednika Kruna Lokotara”, kazao je Nikoladis, dodajući da se ispostavilo da je Lokatar bio u pravu kada mu je knjigu predstavio ne kao najavu, već objavu velikog talenta, te da u godinama koje su prošle ovaj pisac postao nezaobilazan pjesnik savremene hrvatske I postjugoslovenske književnosti, izvrstan pisac kratkih proznih formi, lucidan esejista, uticajna intelektualna figura, budući klasik.

On je naglasio da tek dolazi vrijeme u kojem će Marko Pogačar postati Marko Pogačar.

Pogačaru je nagradu uručio predjsednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević.

“Nagrade ne zaslužuju i ne primaju pjesnici, zaslužuju ih samo knjige pjesama i primaju ih knjige pjesama. Budući da knjige najčešće nemaju ruke, ja zahvalno primam ovu vrijednu i važnu nagradu u ime tog dotičnog rukopisa”, kazao je Pogačar. On je istakao da je, bez lažne skromnosti srećan što je dobitnik nagrade Risto Ratković.

Preporučujemo za Vas