Laureati Faruk Šehić i Dejan Aleksić

Aleksić je dobio nagradu za knjigu “Biti”, dok je ovo priznanje Šehiću pripalo za knjigu poezije “Moje rijeke”
93 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2014. 10:59h

Ovogodišnji dobitnici književne nagrade za najbolju knjigu poezije “Risto Ratković”, koja će biti dodijeljena 5. septembra u Bijelom Polju na 44. Ratkovićevim večerima poezije su Faruk Šehić i Dejan Aleksić, odluka je žirija u sastavu - Pavle Goranović, predsjednik i članovi Svetlana Kalezić iz Crne Gore, Jasmina Topić iz Srbije, Damir Uzunović iz Bosne i Hercegovine i Luko Paljetak iz Hrvatske.

Aleksić je dobio nagradu za knjigu “Biti”, dok je ovo priznanje Šehiću pripalo za knjigu poezije “Moje rijeke”. Goranović je kazao da je ove godine bilo 43 prispjelih predloga i da je konkrurencija bila velika.

U najužem izboru, pored ove dvije knjige, našle su se još i Svakodnevni smak svijeta Stevana Tontića, i Usijanje Dragoslava Dedovića. U obrazloženju žirija kaže se da su Šehićeva i Aleksićeva knjiga dva različita lica istosti, na određeni simbolički način.

“I Šehić pjeva o “biti”, samo je njegovo biti intenzivnije, bolnije, surovije dok je Aleksićevo biti jedna unutrašnja borba sa svijetom i talogom iskustva i, najzad, melanholija koja prevladava u tonu knjige kao jedna nemoć da se ljudsko odbrani od naleta neljudskosti u čovjeku samom. Njihovi pjesnički maniri su različiti. Šehić je “neobuzdan”, nekad nehajan, nalik Bukovskom ili Valjareviću, od naših savremenika, ritam njegovog stiha čas je protivrječan, kao i misao, čas izazivački - ne da nam da se osjećamo lagodno, čak i kad bi pjevao o sasvim drugačijim svjetovima i iskustvima.

Aleksić, s druge strane, voli da bude majstor riječi, voli da osluškuje njihov ritam kao precizan švajcarski časovnik, da možda u tom ritmu, iako iz svakog stiha izbija zastrašujući nemir, pronađe neku ravnotežu svijeta. On je svjestan da je sve u neskladu, kao što je čovjek u neskadu sa samim sobom, ali da se postizanju te ravnoteže, pa onda i utjehe bivstvovanja, mora neprestano težiti. Šehić vrišti “gonite se svi a i ja sa vama”, ali nam ipak nudi poeziju kao odgovor! Aleksić vrišti kroz tihe uglačane stihove iza kojih takođe zjape velike tame”, kaže se u saopštenju žirija za nagradu Risto Ratković.

Galerija

Bonus video: