Portal zvani želja

50 pregleda 74 komentar(a)
Vijesti online, Foto: Screenshot
Vijesti online, Foto: Screenshot
Ažurirano: 01.09.2014. 06:34h

Nije lako pisati o proizvodu, naročito kada učestvujete u koordinaciji i stvaranju, i kada znate koliko se predano radilo unutar i van redakcije, da bi portal Vijesti bio ono što danas jeste. Naročito nije lako hvaliti taj proizvod, a ne biti pretenciozan, svjesni da to niko drugi neće uraditi, naročito ako imate čime da se pohvalite.

A portal Vijesti je nešto čime se može pohvaliti na konfuznoj, na trenutke i šizofrenoj, užurbanoj i nedorečenoj medijskoj sceni Crne Gore, ali i regiona. Portal Vijesti je taj koji je prtio stazu ka novim vrijednostima i standardima na medijskoj sceni, koji su nastali kada je nova stvarnost probudila medije i gurnula ih u trku ka kvalitetu i preciznosti. Daleko je medijska scena od idealne, i daleko je portal Vijesti od idealnog. Ali, da smo dobro radili pokazuje to što je martovsko istraživanje Ispsosa pokazalo da skoro pola vas koji koristite Internet vjeruje našem portalu.

Kada se uzme u obzir da je riječ o najdinamičnijem mediju po samoj prirodi, gdje ima najmanje prostora za provjeru informacija, i najmanje vremena za reakciju, taj podatak samo dobija na vrijednosti. Trud ljudi koji rade u redakciji portala je očigledno prepoznat, i shvata se da portal Vijesti brzinu ne stavlja nikad ispred tačnosti. Medijski prostor sada drugačije funkcioniše, svi žele da su prvi sa objavljenom informacijom, što pogodi onima koji žele da manipulišu čitaocima. To su partije, konglomerati, razne interesne strukture koje koriste taj nametnuti trend, pa plasiraju netačne informacije, laži i izvrtanja, bez bojazni da će biti raskrinkani - jer nema se kad.

To je ono po čemu se portal Vijesti razlikuje, informacija će biti kasnije objavljena, ali neće biti dozvoljeno manipulatorima da u medijski prostor ubacuju laži, primitivnu propagandu, i govor mržnje, a da se na to ne ukaže. Prepoznali smo i to da mediji više ne mogu da priušte pasivnost u odnosu na događaje i pojave koje same po sebi ne zaslužuju medijsku pažnju. Društvene mreže su otvorile kanal kojima se može plasirati sve, pa umjesto da to ignorišu, Vijesti se trude da djeluju proaktivno i ka takvim pojavama, jer se lakoća objavljivanja poklapa sa lakoćom manipulisanja. I o tome govore podaci prema kojima čitaoci na portalu Vijesti provjeravaju informacije, i da smo mjesto gdje se informišete o najbitnijim dešavanjima. Jer, informacija za građanina je i kada nešto nije objavljeno u Vijestima.

Portal Vijesti neće propustiti da nazove stvari pravim imenom i neće dopustiti da se pod plaštom onoga što se pokušava proturiti kao ravnopravnost da jednak prostor onom ko laže i onome ko govori istinu. Ako se utvrdi da je neko krao, znači da je lopov, pa neka bude kivan onaj što ne može da se tekstom o svom nepočinstvu pohvali na Fejsbuku. Boli njega kada shvati šta znači to što je uradio, boli građanina kad vidi u kakvom društvu živi, ali budi se građanska svijest. Oni koji imaju sistemski problem sa portalom Vijesti su oni koji žele da pišu za portal Vijesti ili da budu ono što Vijesti online jesu.

Tačno je da su mediji uslovljeni stanjem u društvu, i obrnuto, ali to se jedino da ispraviti zajedničkom borbom zdravih djelova društva protiv korumpiranog sistema. I neće redizajnirani portal, kao što nije mogao ni stari, da riješi sve probleme društva. Neće moći da se u potpunosti riješe ni problemi portala, stvari na koje ste se žalili, i na koje ćete se žaliti, i sprdaćete nam se kad stavimo glup naslov, ili promašimo padež, i naravno da treba. Ali, obećavam da ćemo predanije raditi, truditi se da vam što manje vremena treba da dođete do potrebne informacije, da što manje prostora ostavimo za manipulaciju, da vam pomognemo, i da vi nama pomognete da zajedno budemo bolji. Jer portal Vijesti su i urednički tim i armija čitalaca, i svi šrafovi korumpiranog mehanizma znaju da im u prste gleda puno više očiju nego prije, pa će ih manje stavljati u tuđi džep, a više na tastaturu ili koji god instrument u radu koristili.

P.S. Ne bojte se, neće svaki tekst biti o korupciji i organizovanom kriminalu, biće mjesta i da se prošeta svijetom, da se vidi što čine poznati, i da slavimo sportske uspjehe kao i do sada. Pa sve dok nam jednog dana to ne bude najveća briga.

Bonus video: