Francuski recept zdrave ishrane

Tajna Francuskinja je u tome što znaju određene trikove kojih se čvrste drže, a koji nemaju veze s izgladnjivanjem, dijetama i pretjeranim vježbanjem
73 pregleda 1 komentar(a)
hrana, jelo, povrće, Foto: Shutterstock
hrana, jelo, povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.08.2014. 16:59h

Francuskinje su poznate po svojoj vitkoj liniji, ali uprko tome ne gladuju i znaju da uživaju u hrani.

Tajna Francuskinja je u tome što znaju određene trikove kojih se čvrste drže, a koji nemaju veze s izgladnjivanjem, dijetama i pretjeranim vježbanjem.

  • Jedite pravu hranu

Jedan od najvažnijih savjeta iz francuske kuhinje je taj da je naglasak na pravoj hrani. Zaboravite na industrijski prerađene namirnice i nezdrave slatkiše i grickalice. Francuzi izbjegavaju čips, krekere i ostale pakovane namirnice.

Ako požele da jedu picu ili hamburger neće otići u restoran brze hrane, već će otići kući i sami ih pripremiti. Ako želite da jedete kao Francuskinja, birajte zdrave namirnice, a izbjegavajte prerađene namirnice pune štetnih hemikalija i konzervansa.

  • Mnogo voća i povrća

Još jedna od francuskih navika je ta da voće i povrće čine glavni dio njihove ishrane. Francuskinje kombinuju voće i povrće u svim svojim obrocima jer znaju da ono ima malo kalorija a puno je vitamina i drugih nutrijenata.

  • Pijte puno vode

Francuskinje znaju koliko je hidratacija važna za održavanje optimalne tjelesne težine stoga je piju u velikim količinama. Isto tako, znaju da je voda neophodna za blistavu kožu, bolje varenje...

  • Praktikujte kontrolu porcija

Jedna od tajni francuske ishrane je da oni jedu sve, što god požele pa čak i poslastice, ali u ograničenim količinama. Francuskinje uvijek paze na količinu unesenih namirnica i nikad se ne prejedaju, a ipak jedu što god žele i upravo je u tome njihova tajna.

  • Integralne žitarice

Francuzi jedu mnogo hljeba ali paze da je riječ o svježem i integralnom proizvodu. Važno je uvijek, umjesto rafiniranih proizvoda, birati namirnice od integralnog brašna koje sadrže puno vlakana.

  • Mudro birajte masnoće

U javnosti se često ističe kako je gojaznost povezana s prekomjernim unosom masnoća pa je uvriježeno mišljenje kako su masnoće loše za naše zdravlje. Nova istraživanja su pokazala da su umjerene količine masnoća dobre za zdravlje te da i zapravo pomažu kod mršavljenja. Maslinovo ulje je odličan primjer zdravih masnoća. Takođe, neke namirnice poput lana, avokada i orašastih plodova sadrže izuzetno zdrave masnoće pa imajte to na umu.

  • Uživajte u svakom zalogaju

I najvažniji savjet je taj da istinski uživate u životu i u hrani. Oni čak i najobičniji sendvič spremaju i jedu s ljubavlju. Kako je ponekad teško odoljeti slatkim iskušenjima, Francuzi jedu i slatkiše i grickalice ali samo povremeno. Tada uživaju u apsolutno svakom zalogaju i ne osjećaju grižnu savjesti zbog toga.

allwomenstalk.com

Bonus video: