Postupak oduzimanja imovine Marovićima: Uključeni Budvanska Opština i Petar Miloš

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević se protivila da Petar Miloš dobije status umješača u ovoj proces, jer smatra da nisu ispunjeni uslovi, te da ne može imati status savjesnog trećeg lica
404 pregleda 7 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.09.2018. 18:39h

Budvanska opština i Petar Miloš učestvovaće u daljem postupku trajnog oduzimanja imovine porodici Marović.

To je juče odlučio sudija Boris Savić, koji im je dozvolio status umješača u postupku u kome se odlučuje o trajnom oduzimanju imovine Svetozara i njegovog sina Miloša Marovića.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević se protivila da Petar Miloš dobije status umješača u ovoj proces, jer smatra da nisu ispunjeni uslovi, te da ne može imati status savjesnog trećeg lica.

Tužiteljka se nije protivila da Opština Budva dobije status umješača.

Petar Miloš ima upisanu hipoteku na nepokretnost koja se oduzima u ovom postupku od Miloša Marovića.

On traži da bude umješač u ovom postupku, jer je savjesno treće lice koje je pozajmio novac i uspostavio hipoteku.

Opština Budva je hipotekarni povjerilac imovine u Mrčevom Polju, odnosno katastarska opština Prijevor, koja je predmet oduzimanja imovine od Svetozara Marovića.

Opština želi da zadrži status savjesnog hipotekarnog povjerioca, tražeći da im se ne oduzima ono što im je dala država.

Zastupnik Miloša Marovića, advokat Dimitrije Dapčević je “Vijestima” pojasnio odluku suda da se prihvati status umješača. Naveo je da se time ne mijenja tok sudskog postupka, osim što će umješači svojim predlozima dokazivati da su savjesna treća lica, te kako su sticali hipoteke.

Advokat Zdravko Begović, branilac Svetozara Marovića pojasnio je da tužilaštvo, između ostalog, traži oduzimanje stana Svetozara Marovićeva, koji je dobio 1992. kao predsjednik izvršnog odbora Opštine Budva, te da je taj stan stečen na zakonit način.

Marovići su već više od godinu dana u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Stariji Marović se navodno liječi u psihijatrijskoj bonici, dok je mlađi dobio srpsko državljanstvo i traži da 11 mjeseci robije služi u toj državi. On je platio 385.000 eura novčane kazne.

Stariji Marović, osim četiri godine robije, treba da uplati i 1.100.000 eura novčane kazne.

Oni su priznali da su bili dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 miliona eura.

Sud nije uspio da uruči pozive Canetu i Mugoši

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić odložio je juče za 27. septembar ročište za trajno oduzimanje imovine od osuđenog Svetozara Marovića, jer se nijesu pojavili svjedoci tužilaštva Stanko Cane Subotić i Zoran Mugoša iz Podgorice.

Savić je rekao da pozivi svjedocima nijesu uredno uručeni, da je recepcioner u restoranu na Svetom Stefanu primio sudski poziv za Subotića, dok je za Mugošu stigla povratnica da je nepoznat da adresi na kojoj je poziv poslat.

Kako specijalna tužiteljica Lidija Vukčević nije željela da odustane od saslušanja tih svjedoka, sud će ponovo pokušati da im uruči pozive.

Bonus video: