Rusi mjerkaju brazilsku krunu

Spektaklom na fudbalskom Nacionalnom stradionu u Varšavi, kapaciteta 65 hiljada mjesta, odbojkaši Poljske i Srbije ne samo da će večeras (20.15 časova) otvoriti 18. Svjetsko prvenstvo
0 komentar(a)
Nacionalni stadion u Varšavi, Foto: Fivb.ch
Nacionalni stadion u Varšavi, Foto: Fivb.ch
Ažurirano: 30.08.2014. 08:14h

Spektaklom na fudbalskom Nacionalnom stradionu u Varšavi, kapaciteta 65 hiljada mjesta, odbojkaši Poljske i Srbije ne samo da će večeras (20.15 časova) otvoriti 18. Svjetsko prvenstvo, koje će do 21. septembra biti održano u Poljskoj, već će, oboriti i rekord po broju gledalaca na jednoj odbojkaškoj utakmici.

Rekord drži beogradska “Arena”, iz finala Svjetske lige 2009. godine između Srbije i Brazila, kada je meč pratilo 22.680 fanova.

Domaćin Poljska i Srbija, svakako, spadaju u red ekipa koje mogu da se nadaju borbi za medalju, iako, na papiru, ima selekcija kojima se daju veće šanse.

Prije svega Rusiji, aktuelnom olimpijskom i evropskom šampionu, kao i trostrukom uzastopnom aktuelnom prvaku svijeta Brazilu, koji, međutim, u posljednje vrijeme nema isti sjaj kao iz vremena Žibe (završio je karijeru).

U krugu favorite je i Italija, vicešampion Evrope, bronzana iz posljednje Svjetske lige, koju su osvojile Sjedinjene države i najavile borbu za medalju i u Poljskoj.

Nezgodni rivali biće Bugarska, Iran, Njemačka, Francuska…

"Idemo na SP s velikom ambicijom. Znamo da nismo favoriti za medalju i da nas niko ne ubraja u neke značajnije konkurente za najviši plasman, ali imamo veliku želju da probamo da se borimo za medalju. Siguran sam da će momci dati sve od sebe da se sa ovog velikog takmičenja vrate kako treba", kaže selektor Srbije, crnogorski trener Igor Kolaković.

Dvadesetčetiri selekcije su podijeljene u četiri grupe po šest. Plasman u drugu fazi izboriće četiri najbolje ekipe uz svake grupe i formirati grupe E (sa timovima iz A i D grupe) i F (B i C). U treću rundu idu po tri najbolje iz obje grupe, i ponovo će formirati dvije grupe po tri selekcije.

Pobjednici grupa će se plasirati direktno u G i H grupu, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije žrijebom biti svrstane u G i H grupu.

Po dvije prvoplasirane selekcije će izboriti plasman u polufinale, dok će trećeplasirane reprezentacije igrati u meču za peto mjesto.

Grupe

Grupa A (Vroclav)

Srbija, Poljska, Argentina, enecuela, Australija, Kamerun

Grupa B (Katovice)

Brazil, Njemačka, Finska, Kuba, Koreja, Tunis

Grupa C (Gdanjsk)

Rusija, Kanada, Bugarska, Meksiko, Kina, Egipat

Grupa D (Krakov)

Italija, Iran, Belgija, SAD, Francuska, Portoriko

Bonus video: