Iz fabrike "Polieks" nestalo četiri tone eksploziva

Iz policije navode da se značajne količine “trotila” i prateće opreme nalaze u slobodnoj prodaji na crnom tržištu u Crnoj Gori i zemljama regiona
173 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2014. 17:44h

Uprava policije najavila je da će u narednom periodu morati da se pojača obezbjeđenje fabrike eksploziva “Polieks” u Beranama, zbog češtih krađa u kojima je za sedam godina ukradeno oko četiri tone vojnog eksploziva “trotila”.

To piše u policijskom dokumentu “Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori - SOCTA”.

Prema toj računici proizlazi da u prosjeku godišnje iz “Polieksa” nestane nešto više od pola tone “trotila”.

TNT ili “trotil” je žute boje i najvažniji je vojni eksploziv, koji se korisiti u skoro svim tipovima artiljerijske municije.

Prema podacima iz policijskog dokumenta, pored “trotila” iz beranske fabrike od 2006. do 2013. godine ukradeno je i preko devet hiljada komada elektrodetonatora i više desetina kilograma beranita - praškastog eksploziva.

Beranit je potpuno nov tip poluplastičnog eksploziva. Osjetljiv je na detonatorsku kapislu i izuzetno otporan na vodu.

Iz policije navode da se značajne količine “trotila” i prateće opreme nalaze u slobodnoj prodaji na crnom tržištu u Crnoj Gori i zemljama regiona.

“Krijumčarene i ukradene eksplozivne naprave koriste pripadnici organizovanih kriminalnih grupa (OKG) u cilju njihovih međusobnih obračuna”, piše u SOCTA.

Dodaje se da na navedeno ukazuje i analiza pojedinih slučajeva podmetanja eksplozivnih naprava na vozilima i drugoj imovini pripadnika OKG.

“U cilju pravljenja improvizovanih eksplozivnih naprava angažuju se lica koja slove za stručnjake u navedenoj oblasti”, kaže policija.

Jedna od glavnih tema razgovora direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i njegovog kolege iz Albanije Artana Didija iza kulisa krajem maja ove godine bio je šverc eksploziva “C- 4” iz Crne Gore u Albaniju.

To je “Vijestima” početkom juna potvrđeno iz više izvora.

Izvor “Vijesti” iz policije kazao je da je krijumčarenje plastičnog eksploziva iz Crne Gore u Albaniju gorući problem, što je i Didi apostrofirao tokom sastanka.

On je od Stojanovića tražio da se pojačaju granične i kontrole unutar teritorijalnih granica Crne Gore, kako bi se spriječio šverc eksploziva.

Eksploziv iz Crne Gore i albanski kriminalci koriste u toj zemlji za “čiste likvidacije” u osvetničkim pohodima. Prema podacima, i taj eksploziv je ukraden iz "Polieksa".

I Bosanci naše kriminalce naoružavaju

Iz policije pretpostavljaju da će se iz Bosne i Hercegovine, preko teritorije Crne Gore i dalje krijumčariti manje količine

oružja skrivene u privatnim vozilima prema Srbiji i Kosovu.

“Švercovano oružje namijenjeno je prvenstveno ličnom naoružavanju kriminalaca iz Crne Gore i zemalja regiona, a tek u manjoj mjeri za dalju ilegalnu trgovinu građanima”, piše u SOKTA.

Predlažu veće kazne za nošenje oružja

U “Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala - SOCTA” piše da kao i u drugim zemljama regiona i u Crnoj Gori je izražen problem dostupnosti oružja u posjedu kriminalaca, ali i velikog broja građana.

“Fokus u narednom periodu trebalo bi usmjeriti na smanjenje potražnje, odnosno povećati rizik od sankcije za onog ko ilegalno oružje posjeduje ili ga nosi sa sobom: Većim kaznama trebalo bi da se odvrati šira populacija kako građana tako i kriminalaca od nošenja bilo kakvog vatrenog oružja na javnom mjestu”, navodi se u SOKTA. Dodaje se da posebno treba propisati veće sankcije za posjedovanje oružja za takozvane „ofanzivne namjene“, a koje se koristi za razračunavanje među kriminalcima kao što su automatske puške, snajperi, prigušivači, ručni raketni bacači, razne bombe i eksplozivne naprave.

“Na ovaj način država može preventivno da djeluje na smanjenje broja krivičnih djela koja se vrše uz upotrebu vatrenog oružja”, piše u dokumentu policije.

Bonus video: