"CG kriminalci najbolje kontakte imaju sa narko kartelima"

Za prihvat i skladištenje kokaina, obično su plaćeni od 2.200 do 2. 500 eura po kg...
141 pregleda 1 komentar(a)
kokain, Foto: Shutterstock
kokain, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2014. 16:28h

Oko 20 kriminalnih grupa u Crnoj Gori najbolje kontakte i veze u inostranstvu imaju sa narko kartelima preko kojih iz zemalja Latinske Amerike do Evrope šalju velike tovare kokaina.

U policijskom dokumentu SOCTA - Procjena opasnosti od organizovanog i teškog kriminala piše da organizovane grupe iz Crne Gore imaju po nekoliko stalnih članova, koji su zaduženi za organizaciju šverca, kontakte sa južnoameričkim kartelima, angažovanje pomoraca i prihvat kokaina u nekoj od evropskih zemalja.

"Obično kao krajnje destinacije su Holandija, Belgija, Španija, Italija, Velika Britanija i Njemačka. Zabilježeno je da pojedine OKG iz Crne Gore, koristeći ranije uspostavljane veze u kriminalnim strukturama, šalju svoje pripadnike u pojedine zemlje Evrope, gdje imaju značajnu ulogu u distribuciji kokaina na uličnom nivou - Švajcarska, Danska i Švedska. Pored stalnih članova, ove OKG imaju razvijene mreže povremenih članova, koje najčešće čine pomorci sa prostora Crne Gore, Srbije i Hrvatske, koji su mahom zaposleni na kontejnerskim brodovima kompanije MSC", piše u SOCTI.

Istureni članovi kriminalnih grupa iz Crne Gore u inostranstvu imaju jasnu ulogu - oni organizuju prihvat kokaina, skladištenje, a kasnije i mrežu distribucije droge

Istureni članovi kriminalnih grupa iz Crne Gore u inostranstvu imaju jasnu ulogu - oni organizuju prihvat kokaina, skladištenje, a kasnije i mrežu distribucije droge.

"Za to su obično plaćeni od 2.200 do 2. 500 eura po kilogramu kokaina",podaci su policije.

Kriminalne grupe iz Crne Gore imaju dobre kontakte i u agencijama, koje se bave ukrcajem pomoraca ali i sa ljudima u brodskim kompanijama.

"Grupe imaju uspostavljenu široku mrežu saradnika, kako među OKG koje djeluju u regionu tako i među onima koje djeluju na svim ključnim tačkama krijumčarenja. Prisustvo članova OKG i sa njima povezanim licima, pored zemalja Južne Amerike, zabilježeno je i u Južnoafričkoj Republici, gdje se vrši pretovar kokaina. Pripadnike naših OKG karakterišu i bliske saradničke veze sa pripadnicima kriminalnih struktura u Holandiji", piše u dokumentu.

“Od Amerike do Australije”

Crnogorci, članovi kriminalnih grupa, specijalizovali su se i za krijumčarenje kokaina od Latinske Amerike do Australije... Zemlju kengura Crnogorci su odabrali jer je kilogram kokaina u toj zemlji dvostruko skuplji nego na zapadnoevropskom tržištu, pa je zarada ključni razlog zbog čega su se odlučili da preuzmu i taj dio svijeta. "Članovi grupa su dobro povezani sa vodećim strukturama organizovanog kriminala u Australiji", piše u dokumentu.

Bonus video: