Medojević primio oca i advokata optuženog za napad na novinarku "Dana"

Medojević je pozvao Đurđevca i Kostića da mu se obrate i pismenim putem
129 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 14:14h

Predsjednik PzP-a i član Odbora za odbranu i bezbjednost Skupštine Crne Gore Nebojša Medojević, primio je danas u Podgorici na njihov zahtjev, Miraša Đurđevca, oca Vukašina Đurđevca, jednog od optuženih za napad na novinarku DAN-a Lidiju Nikčević i njegovog advokata Sava Kostića.

Đurđevac i Kostić su, kako se navodi u saopštenju PzP-a, upoznali Medojevića sa detaljima i argumentima koji dovode u sumnju otpužnicu u ovom slučaju, koju su ocjenili kao montiranu od strane policije i tužilaštva, sve zbog ogromnog pritiska EU, SAD i crnogorske demokratske javnosti da se razriješe slučajevi napada na novinare i medije u Crnoj Gori. "Advokat Kostić je ukazao na čitav niz ozbiljnih kršenja zakona u toku istrage ovog zločina, kao i na nezakonito postupanje policije koji su čitav slučaj temeljili na iskazu jednog optuženog, koji je svoj iskaz dat pod torturom u istrazi, opovrgnuo u svom iskazu i pred tužiocem i pred sudijom na pretresu, na kome je i pokazao tragove torture od strane policije i iskazu strane državljanke koju je policija, nakon iskaza tužiocu, pustila da napusti zemlju i sada je nedostupna crnogorskom pravosudju", navodi se u saopštenju.

Đurđevac je pozvao Medojevića da, u skladu sa ovlašćenjima koja ima kao član Odbora pokrene postupak demokratske kontrole i nadzora postupanja policije i tužilaštva u ovom slučaju, u cilju utvrdjivanja pune istine o ovom zločinu.

Privođenje Đurđevca

Medojević je Đurđevcu i Kostiću ukazao na politčki i međunarodni značaj punog rasvjetljavanja napada na medije, što je i motivisalo poslanike DF-a da na Odboru za odbranu i bezbjednost iniciraju posebnu sjednicu koja je i rezultirala ponovnim otvaranjem istrage za ubistvo Duška Jovanovića, navodi se.

"Kao član Odbora dajem punu podršku policiji i tužilaštvu na otkrivanju i gonjenju počinilaca ovih teških krivičnih djela, protiv slobodnih medija kao što je DAN, ali to ni u kom slučaju ne podrazumijeva montirane slučajeve i nezakonito postupanje policije i tužilaštva, a posebno prikupljanje dokaza primjenom torture. Sasvim sam siguran da je policijsko i tužilačko montiranje slučajeva, nezakonito postupanje policije i prikupljanje dokaza torturom, sastavni dio prakse totalitarnih režima, vojnih hunti i država zarobljenih korupcijom i kriminalom, i da će EU osuditi takvu praksu. Bilo bi veoma opasno, ako režim misli da zahtjeve EU ispunjava na ovakav način, kršenjem ustava, zakona i ugrožavanjem ljudskih prava. Želimo punu istinu i prave krivce, sa dokazima koji neće ostavljati sumnju da se radi o montaži" istakao je Medojević.

Medojević je pozvao Đurđevca i Kostića da mu se obrate pismenim putem i dostave neopohodnu dokumentaciju koja argumentuje njihove tvrdnje, a da će on, na osnovu svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja tražiti odgovore od strane Ministra Pravde Duška Markovića i Ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

Galerija

Bonus video: